Powered By Blogger

luni, 12 octombrie 2015

Valea Dinozaurilor din Tara Hategului-judetul Hunedoara,The Dinosaurs Valley from Hateg Country,Romania,Europe

Zmeii si balaurii sunt prezenti  inca din negura veacurilor in basmele si povestile spuse de mosii si stramosii nostri. Inaintasii nu se indoiau ca cele transmise prin viu grai din generatie in generatie au un sambure de adevar. La sezatorile din Tara Hategului povestile aminteau de vremurile cand balaurii stapaneau lumea. Fara sa stie,basmele din lumea satului hategan evoca momente din istoria Pamantului, din vremea cand pe aceste locuri inca mai traiau dinozaurii.
Dinozaurul Elopteryx Nopcsai - reconstituire.

In urma cu circa 70 de milioane de ani Tara Hategului de azi era o parte dintr-o insula (cel putin o insula) inconjurata de Marea Hategului,ce facea parte din Oceanul Tethys. Aceasta insula avea o clima tropicala umeda ce favoriza o vegetatie abundenta. Insula era brazdata de rauri si lacuri, avand o fauna bogata in care dinozaurienii se remarca. Iata deci de unde provin povestile cu balauri sau chiar de uriesi ! Iata cat de puternice sunt aceste amintiri in memoria colectiva.
 Datorita suprafetei relativ restranse a acestei insule din era mezozoica anumite specii de dinozauri au dezvoltat in timp un asa numit "nanism insular" adica asa au aparut "dinozaurii pitici",datorita hranei relativ limitate de pe insula. Pana in prezent acesti "dinozauri pitici" au fost descoperiti doar in Tara Hategului !

Preocuparea naturalistilor de a cauta,recolta si colectiona fosile este veche inca din antichitatea romana. Paleontologia se consacra inca din secolul XIX,cand devine un domeniu bine conturat al stiintei. Marele naturalist George Cuvier si evolutionistul Charles Darwin domina scena stiintifica a acestui secol. La inceputul secolului XX s-au facut multe descoperiri paleontologice printre care si cele din Tara Hategului.
In ultimele decenii ale secolului XX paleontologia a devenit o stiinta din ce in ce mai cunoscuta. Filmele de la Hollywood sau din alte parti au adus dinozaurii in centrul atentiei marelui public.Cine nu a auzit despre seria de filme "Jurassic Park" ? Cine nu a vazut filmul "Godzilla" ? Toate aceste productii cinematografice au reusit sa  impresioneze generatii de copii,tineri si chiar adulti. Aproape toate au fost succese de "box-office". In prezent exista in lume parcuri tematice despre dinozauri.Chiar si la Rasnov (in judetul Brasov,Romania) exista un astfel de parc al dinozaurilor.Copii se joaca frecvent cu jucarii reprezentand dinozauri. Asistam in prezent la o adevarata "Dino - Manie".
Dar sa vedem ce este paleontologia si cu ce se ocupa aceasta stiinta ?
Paleontologia este o stiinta care se ocupa cu studierea dezvoltarii vietii pe Pamant. Fosilele de origine animala sau vegetala precum si urmele acestora sunt principalele elemente care constituie dovezi pentru aceste studii.Toate aceste izvoare au fost studiate prin sapaturi care in prezent se desfasoara pe toate continentele si inclusiv in Romania. Descoperiri remarcabile au avut loc si in Tara Hategului, odata cu sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. 
Castelul in ruina din localitatea Sacel,comuna Santamaria-Orlea, judetul Hunedoara, aminteste de cel care a fost savantul paleontolog Franz Nopcsa Baron de Silvasul de Sus. Acesta este unul dintre fondatorii paleobiologiei si cel care a facut primele cercetari sistematice de paleontologie in Tara Hategului. De asemenea am aflat ca era si un foarte bun fotograf. In deplasarile si aventurile sale era permanent dotat cu un aparat de fotografiat cu care imortaliza impresiile sale de calatorie. In urma sa a ramas o bogata arhiva de fotografii exceptionale, pastrate acum in strainatate.
Baronul Franz Nopcsa se tragea din vechea familie de nobili romani hategani "Nopcea" maghiarizata la sfarsitul Evului Mediu. El a avut o existenta aventuroasa,calatorind mult in Europa si in Balcani. A ajuns directorul Institului Geologic Maghiar din Budapesta. Inca de la 18 ani a fost intrigat de fosilele din Tara Hategului. Si-a desavarsit pregatirea stiintifica in mare parte ca autodidact si la doar 26 de ani a fost declarat doctor in stiinta,iar in decursul timpului a publicat peste 150 de lucrari stiintifice, marea majoritate despre paleontologie.



Povestea dinozaurilor din Tara Hategului incepe cu o descoperire intamplatoare. Desi de ani de zile ploile si inundatiile din fiecare primavara scoteau la iveala numeroase oseminte,taranii de pe mosiile familiei Nopcsa credeau ca sunt "oase de uriesi". Afland aceasta Ilona Nopcsa (sora mai mica a lui Franz Nopcsa) sapa in anul 1895 in zona satului Sanpetru si gaseste cateva fosile, pe care le da fratelui ei. Astfel viitorul paleontolog Franz Nopcsa incepe studiul acestor fosile hategane,iar in anul 1897 sustine la Academia de Stiinte din Viena prima sa lucrare stiintifica in care prezinta o noua specie de dinozaur ierbivor pe care o denumeste "Limnosaurus Transsylvanicus". Astfel baronul Franz Nopcsa devine unul dintre pionierii paleontologiei vertebratelor. In anii urmatori a continuat studiile sale de paleontologie si a formulat teoria "nanismului insular". A fost primul savant care a avansat teoria ca pasarile actuale s-au dezvoltat din dinozaurieni. Studiile sale de paleobiologie si de paleofiziologie sunt remarcabile. Marea sa colectie de oase de dinozaur a intrat in patrimoniul Muzeului Britanic de Istorie Naturala din Londra sau al Institului Geologic Maghiar din Budapesta. Baronul Franz Nopcsa a sfarsit tragic in anul 1933 la Viena.
Dupa ce am facut aceasta lunga introducere se cuvine sa plecam in periplul nostru pe Valea Dinozaurilor. Pornim din satul Sanpetru (comuna Santamaria-Orlea),trecand pe langa vechea biserica medievala "Sfantul Gheorghe",ctitorie cneziala din secolul XIV. Ne indreptam in amonte pe valea raului Sibisel spre satul Ohaba-Sibisel aflat la poalele Muntilor Retezat.  

La iesirea din satul Sanpetru ajungem la un punct de vizitare. Pe stanga traversam raul Sibisel peste un pod de beton. In albia raului Sibisel am fotografiat o barza care cauta ceva de mancare in rau.Vazand asta mi-am amintit ca baronul Franz Nopcsa sustinea ipoteza ca pasarile au evoluat din dinozauri.Si in timp ipoteza baronului a fost confirmata de lumea stiintifica.

Ne indreptam spre "Rapa Dinozaurilor",care se vede deja in departare. 

Inca putin si ajungem.Soarele fierbinte de vara arde iarba de pe dealuri.

"Rapa Dinozaurilor" este un sit in care s-au facut excavari inca din anul 1992. Aici au fost descoperite ramasitele (oase,cochilii,dinti,etc.) apartinand unor vietuitoare care au trait in zona satului Sanpetru in urma cu circa 70 de milioane de ani. Apele raului si inundatiile au dizlocat osemintele si le-au amestecat cu nisipul si pietrisul fin.Sunt depuse aici multe oase apartinand unor specii diferite provenind din medii diferite,care au ajuns sa se fosilizeze. Astfel de acumulari de oase formeaza "pungi fosilifere",unde pot fi gasite osemintele unor specii distincte cum ar fi: Kallokibotion bajazidi, Magyarosaurus dacus,Zalmoxes robustus,Allodaposuchus,etc.

Oasele fosilelor sunt inglobate in roci unde au fost cimentate alaturi de particule fine de nisip sau pietris.

Nu departe de "Rapa Dinozaurilor" de afla "Locul Fosilifer cu Dinozauri". Prin partea locului satenii l-au numit "Dealul Mare al Dinozaurilor". Acesta este localizat tot pe valea raului Sibisel la marginea satului Sanpetru.

In aceasta zona s-au gasit primele fosile de dinozauri din Romania, inca din anul 1897 de catre baronul Franz Nopcsa. Dupa 1977 cercetarile s-au reluat de catre cercetatori de la Universitatea Bucuresti, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva,Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca.
"Dinozaurii Pitici" descoperiti in zona Sanpetru si imprejurimi sunt pana in prezent unici in lume.S-au gasit aici patru specii ierbivore si patru specii carnivore de dinozauri pitici. Pe langa acestea s-a mai descoperit si o reptila zburatoare unica in lume denumita Hategopterix thambema avand o anvergura a aripilor de circa 12-15 metri (una dintre cele mai mari din lume).

Rocile care contin oase de dinozauri au o varsta cuprinsa intre 72 si 65 de milioane de ani adica din perioada numita Maastrichtian (sfarsitul perioadei Cretacicului). In aceste straturi de roci s-au mai descoperit si alte specii de dinozauri ierbivori:
Telmatosaurus transsylvanicus,Zalmoxis,Magyarosaurus dacus,Strutiosaurus transsylvanicus.S-au descoperit si specii de dinozauri carnivori:Elopteryx Nopcsai.
Traversam satul Sibisel pe un drum marginit de garduri de piatra tipice pentru Tara Hategului.

Ne indreptam spre satul Ohaba-Sibisel avand in dreapta campuri marcate ici si colo de blocuri granitice.

Am ajuns in partea superioara a Vaii Sibiselului. Din acest bazin hidrografic apele de ploaie,eventualele inundatii precum si apele din topirea zapezilor au antrenat oase de dinozauri,care s-au acumulat in aval formand "pungile fosilifere" din zona satului Sanpetru.Se impune o cercetare minutioasa a pantelor adiacente acestui bazin hidrografic al raului Sibisel in speranta gasirii de noi fosile si chiar a unor schelete partiale sau chiar intregi de dinozauri. Baronul Franz Nopcsa a avut noroc cu fosilele gasite de sora sa la Sanpetru dar cred ca este nevoie de o noua intamplare salutara care sa aduca cercetarile paleontologilor in zona Ohaba-Sibisel.
Panorama Muntilor Retezat vazuti de la Ohaba-Sibisel.

Reconstituirea dinozaurului Magyarosaurus dacus este expusa la Centrul de Stiinta si Arta al Geoparcului Dinozaurilor din localitatea General Berthelot. Este unul dintre dinozaurii de talie mai mare care au trait in era mezozoica pe cuprinsul Tarii Hategului. Reconstituirea la scara 1:1 (scara naturala) mi s-a spus ca a fost realizata din plastic de catre un artist din Canada (Brian Cooley) si a fost transportata in Romania,la Constanta, cu vaporul.Chiar si transportul de la Constanta la Hateg cred ca a ridicat probleme. 

Magyarosaurus dacus era un dinozaur ierbivor titano-saurid de circa 8 metri lungime. 

Denumirea initiala a dinozaurului Magyarosaurus dacus a fost de Titanosaurus dacus, fiind pusa de catre baronul Franz Nopcsa in anul 1915,cand acesta l-a descoperit .

Ou de dinozaur apartinand dinozaurului hadrosaurid Telmatosaurus transsylvanicus datand din perioada Cretacicului Superior (Maastrichtian).
Vechimea lui este estimata la circa 65 de milioane de ani.Valoarea acestor oua de dinozauri este extrem de mare. De exemplu am citit recent pe internet ca cele trei oua de dinozaur furate din Tara Hategului acum 6 ani si recuperate de la un colectionar din Italia au o valoare estimata la 500.000 de euro. Deci un ou de dinozaur "MADE  IN  ROMANIA" valoreaza 166.666,66 euro.Un pret rotund ar fi cam 165.000 de euro.Cam scump !
Cuib cu oua de dinozauri descoperit in localitatea Tustea,comuna General Berthelot din zona Hategului. In ultimii ani s-au descoperit peste 20 de cuiburi in Tara Hategului. Astfel de oua de dinozauri sunt chiar mai valoroase daca ele contin embrioni.Cei mai vechi embrioni de dinozauri,avand o vechime de circa 190 milioane de ani au fost descoperiti in anul 1976 in Africa de Sud.
Un "simpatic" dinozaur ... de plastic (reconstituire 1:1 Zalmoxis robustus).

Daca acest dinozaur ar fi fost real eu as fi fost "gustarea" lui.Glumesc desigur ! Deoarece acest exemplar era un dinozaur ierbivor. Dar va asigur ca dinozaurii carnivori erau niste pradatori redutabili si fara mila. Norocul nostru ca au disparut acum zeci de milioane de ani altfel era vai de noi !
Sper ca v-a placut aceasta calatorie in timp pe Valea Dinozaurilor. Merita vizitata !


NOTA: O descoperire de senzatie a fost facuta in anul 2008 langa Sebes, judetul Alba.Un paleontolog roman din Cluj-Napoca a descoperit o fosila care ar putea apartine celui mai mare Pterosaur descoperit in lume,avand o anvergura a aripilor de 16 metri. Descoperirea asteapta omologarea !

Copyright Ilie Tudorel 2015. All right reserved.

Un comentariu: