Powered By Blogger

sâmbătă, 19 septembrie 2015

Inscriptia de la Densus-judetul Hunedoara,The Inscription from Densus-Hunedoara County,Romania,Europe

Biserica de la Densus, judetul Hunedoara, este din nou in obiectivul aparatului meu fotografic. De ce ? Pentru ca multe din intrebarile legate de acest loc misterios nu si-au gasit inca raspunsurile.

Despre Biserica Densus am mai scris in postarile precedente de pe blogul meu de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com. Drept care nu voi mai intra in amanunte legate de istoricul monumentului,stilul arhitectural si altele.Voi trece direct la analizarea unei inscriptii enigmatice identificate de mine in cadrul complexului arhitectural al monumentului istoric.

Aceasta inscriptie enigmatica este incastrata intr-un zid si ca prin minune nu a fost acoperita cu tencuiala.Se pare ca inca din vechime a fost considerata o inscriptie importanta si deci a fost pastrata la vedere. Nu sunt urme ca aceasta inscriptie ar fi fost varuita sau acoperita cu ceva.Cred ca inscriptia a fost daltuita intr-o piatra de duritate redusa,usor de prelucrat chiar si cu unelte mai rudimentare. Dupa aspect pot spune ca piatra ar putea fi calcar sau mai degraba gresie.Se impune totusi o analiza de specialitate. Inscriptia enigmatica de la Densus contine o succesiune de insemne pozitionate pe trei randuri (registre). Aceste insemne nu formeaza un basorelief cu rol decorativ. De la prima vedere oricine isi poate da seama ca este vorba despre o inscriptie realizata intr-o scriere arhaica. 

Aspectul sters al inscriptiei ma duce la concluzia ca a fost expusa vreme indelungata unor factori de eroziune: ploaie, inghet-dezghet,etc. De cata vreme au actionat acesti factori asupra inscriptiei ? Cat de veche este aceasta inscriptie ? Cu ce alt artefact seamana aceasta inscriptie ? Iata cateva intrebari care au aparut dupa ce am descoperit aceasta inscriptie de la Densus.
Prima varianta de analiza a fost varianta unei posibile inscriptii latine datorita faptului ca la constructia Bisericii Densus s-au folosit numeroase blocuri de piatra sculptata si chiar monumente epigrafice de provenienta antica romana. Analizarea posibilitatii originii latine a dus la concluzia ca aceasta inscriptie gasita nu este un text latin asemanator celorlalte texte vazute la Densus, in Tara Hategului si altele.Se stie ca in Tara Hategului, pe langa orasul imperial roman Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa mai pot fi vazute inscriptii romane incastrate in zidurile unor biserici la Ostrov,Densus,Sanpetru,Strei,etc. Deci inscriptia enigmatica nu este un text latin ci mai degraba un text format din caractere grafice de tip " I " si " 0". Parca ar fi un limbaj asemanator cu Codul Binar (bazat pe 0 si 1).
Dupa prima ipoteza (latina) am analizat o multitudine de alte variante de scrieri, limbaje sau inscriptii. 
Chiar daca aspectul sters face dificila o analiza a acestei inscriptii,dupa o analiza comparativa folosind miile de fotografii din arhiva mea foto, am constatat cu uimire ca cea mai mare asemanare poate fi cu scrierea de pe Tablitele de la Tartaria.Voi dovedi aceasta cu fotografii originale despre Tablitele de la Tartaria realizate cu ocazia unei expozitii vizitate la Cluj-Napoca.

Despre Tablitele de la Tartaria am mai scris pe blogul meu de fotografie.Vezi si postarea " Tablitele de la Tartaria,Tartaria Tablets,Romania,Europe"- pe tudorphotoblog in luna ianuarie 2014. Reiau totusi succint acest subiect.

In anul 1961 arheologul roman clujean prof. Nicolae Vlassa (1934-1984) descoperea in localitatea Tartaria (Tartaria  de Mures, judetul Alba, Transilvania, Romania,Europa) artefacte ce vor declansa ample dezbateri in lumea arheologilor. Este vorba de trei placute din lut nears care sunt cunoscute sub denumirea de "Tablitele de la Tartaria". Dar ce este atat de inedit la aceste placute de lut si ce le face sa fie atat de interesante ? Aceste placute de lut sunt inscriptionate cu o scriere pictografica foarte asemanatoare cu scrierea sumeriana,dar mai veche decat aceasta. Reamintim faptul ca Sumer-ul este o zona din Mesopotamia (Irak-ul de azi) unde se considera ca a fost unul din leaganele civilizatiei umane si aici s-a gasit cea mai veche scriere umana de pana la descoperirile din anul 1961 din Romania. Dar lumea stiintifica este sceptica si azi !
Tablitele de la Tartaria dau nastere la intrebari :
- De ce nu este pe deplin recunoscuta vechimea tablitelor in lumea arheologica ?
- Ce revolutie stiintifica ar declansa recunoasterea tablitelor de la Tartaria in reconsiderarea istoriei umane ?
- Pe cine ar deranja daca Romania ar fi unul din leaganele civilizatiei umane ?

Chiar daca avem de a face cu artefacte controversate, asemanarea dintre scrierea de pe inscriptia de la Densus si scrierea de pe Tablitele de la Tartaria nu poate fi ignorata.Va reamintesc ca la Tartaria au fost descoperite trei tablite de lut avand dimensiuni relativ mici. Ma voi referi in continuare numai la tablita de lut de forma circulara, celelalte doua avand forma aproximativ patrulatera.

Tablita de lut de la Tartaria avand forma circulara este impartita in patru sectoare relativ egale prin doua linii pozitionate sub un unghi de 90 de grade. Orientarea sus-jos a placutei este data de pozitia orificiului de care era legat un siret ( eventual fasie de piele) si astfel tablita de lut putea fi purtata la gat asemenea unui medalion.Sectorul unde am observat o scriere asemanatoare cu cea de la Densus este sectorul pozitionat sus-dreapta.Se pot observa in acest sector o serie de cinci linii verticale
( I I I I Iintersectate de o linie orizontala. La fel pot fi vazute astfel de linii si pe inscriptia de la Densus.Tot in acest sector apar semne aproximativ circulare care sunt asemanatoare cu cele vazute pe inscriptia de la Densus. Eu nu am pretentia de a descifra aceste inscriptii doar am sesizat aceste similitudini intre ele. Nu va ramane decat sa comparati singuri aceste doua inscriptii si sa trageti concluzii ! Daca si lumea stiintifica va ajunge la concluzia ca "Inscriptia de la Densus" seamana cu "Tablitele de la Tartaria" atunci este inca o dovada ca aceste semne sunt o scriere extrem de veche. Poate ca este cea mai veche scriere cunoscuta pana in prezent pe pamant !
Pentru cei care se intreaba cum a ajuns aceast tip de scriere la Densus vin cu informatia ca distanta Tartaria-Densus este de doar 81 km masurati pe reteaua actuala de drumuri si nu in linie dreapta. Pe jos se poate parcurge aceasta distanta in doua maxim trei zile.Chiar si in preistorie era o distanta acceptabila pentru o calatorie. 

In vara anului 2015 au continuat sapaturile arheologice in zona Tartaria. Astept cu nerabdare publicarea rezultatelor acestor sapaturi in speranta ca vor aparea noi artefacte ale civilizatiei care a creat Tablitele de la Tartaria.

Zona din dreptul Haltei Tartaria este bogata in vestigii si a mai constituit obiectul sapaturilor arheologice in alti ani.

Din pacate Tablitele de la Tartaria nu sunt suficient promovate in Romania si in lume desi ar putea fi un motiv de mandrie nationala. Monumentul aflat pe marginea soselei Sebes-Deva (drumul european E68) aminteste despre marea descoperire. Pe placa de marmura a monumentului sta scris:

 " TARTARIA 5500 I.D.H.
PRIMUL  MESAJ  SCRIS  DIN
ISTORIA  OMENIRII "

Monumentul a fost ridicat in 22 iunie 2003 de catre Consiliul Local al comunei Salistea, judetul Alba. 

Pacat ca stiinta conventionala actuala nu recunoaste adevarata valoare a acestor artefacte !

Aceste cateva consideratii despre enigmatica inscriptie identificata de mine la Densus sper ca au fost bine argumentate si vor constitui pentru dumneavoastra inca un motiv de a vizita Biserica de la Densus, care este unul dintre cele mai valoroase obiective din patrimoniul cultural national al Romaniei si al lumii.

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu