Powered By Blogger

sâmbătă, 29 august 2015

Calea spre Templul Luminii-Sinca Veche judetul Brasov,The Way to the Light's Temple-Sinca Veche Brasov County,Romania,Europe

Despre Templul Rupestru de la Sinca Veche am mai scris in postarea anterioara si l-am denumit " Templul Luminii ". De ce ? Veti vedea din nou in aceasta poveste.Cei care au citit prima mea relatare despre acest loc enigmatic s-au intrebat cum arata imprejurimile acestui templu si ce vezi daca ai ajuns aici ?
 Am ajuns destul de tarziu in zona Sinca Veche, in judetul Brasov,venind de la Fagaras. Pe drum vedeam cu ingrijorare cum trece timpul si soarele se apropia de orizont. Din satul Sinca Veche parca am parcurs intr-o clipita cei doi kilometri pana la asezamantul rupestru,mergand pe drumul asfaltat ce inconjoara dealul Plesu. Asfintitul era aproape si nu era timp de pierdut. Iata ca am ajuns in parcarea asfaltata amenajata pe platoul de pe varful acestui deal. Sa pornim spre Templul Rupestru de la Sinca Veche ! Nu mai este vreme de pierdut ! O alee alba de piatra sparta marginita de flori minunate ne indeamna spre vestitul loc enigmatic.Plecam in graba, nu inainte de a remarca lumina aurie care invaluia totul.  

Trecem in graba pe langa Schitul "Sfantul Nectarie" cu gandul sa revenim aici la intoarcere.

Remarcam amplasarea de exceptie a schitului si amenajarea traditionala a aleilor de acces.Totul aici este facut in asa fel incat sa se integreze in natura. Felicitari !

Aleea serpuieste prin padure flancata de traditionale garduri impletite din nuiele.

Cei care nu au vizitat inca acest templu rupestru au ocazia sa parcurga alaturi de mine calea spre unul dintre cele mai enigmatice locuri din Romania.

In partea dreapta vedem un edificiu acoperit de iarba.

Este un magazin de obiecte bisericesti construit intr-un stil arhitectural arhaic. Astfel de locuinte acoperite cu pamant si inierbate aveau poate inaintasii nostri. Ma incanta faptul ca acest gen de constructii se integreaza perfect in natura inconjuratoare. Felicitari inca odata !


Fotografiez din mers padurea invaluita de lumina aurie.

Un indicator pe care scrie "Spre GROTA" ne confirma ca suntem pe calea cea buna.

Ne oprim intr-un luminis plin de pietre uriase.Unele dintre ele sunt acoperite de muschi. Din loc in loc vedem cruci scrijelite in muschiul verde.

Ocolim "luminisul crucilor" si mergem mai departe. Lumina soarelui se strecoara cu greu prin vegetatia bogata a padurii.

Calea spre templu coboara brusc.

Iata ca nu suntem singuri !

Trecem in graba pe langa izvorul " Buna Vestire"

La mica distanta se gaseste o mare "Cruce Solara de tip celtic" ce vesteste ca ne aflam in preajma " Templului Luminii " de la Sinca Veche.

Trecem pe langa vizitatorii care beau din apa care se spune ca are proprietati tamaduitoare si ne indreptam spre asezamantul rupestru.

O structura protejeaza asezamantul rupestru impotriva intemperiilor.

Patrundem in " Templul Luminii " de la Sinca Veche. Detalii despre acest templu puteti citi pe www.tudorphotoblog.blogspot.com in postarea "Templul Rupestru de la Sinca Veche-judetul Brasov,The Cave Temple from Sinca Veche-Brasov County,Romania,Europe" din luna august 2015.

Am ajuns la vestitul loc enigmatic cat inca mai este soarele pe cer. Intram in templul rupestru prin " Portalul Luminii ". Prin acest portal de lumina patrundea lumina asfintitului in templu si lumina un altar din vechime.

Lumina solara indirecta patrunde inca prin "hornul-luminator", inalt de peste 10 metri.Simbolurile sapate in stanca de gresie accentueaza atmosfera de mister a templului. Ne aflam exact in locul unde stau cei care isi pun dorintele in acest templu care de aceea mai este denumit si " Templul Dorintelor " sau " Templul Ursitelor ". 

Patrundem printr-o usa sapata in stanca in a doua incapere a templului unde putem vedea "Ochiul magic",o fereastra care probabil avea o forma circulara in vechime. Prin aceasta fereastra lumina asfintitului se putea proiecta pe peretele opus al incaperii. Discul de lumina se deplasa concomitent cu miscarea soarelui pe cer si probabil efectul acestei miscari era de natura sa impresioneze asistenta.

Un portal desparte incaperea a doua de un altar sapat in stanca de gresie. Altarul cuprinde trei nise sapate in gresie. Nisa din mijloc are sapata pe peretele ei vestitul simbol sacru "Steaua lui David". Langa nisa vedem sapata in stanca o divinitate cu barba si par lung. In acest altar nu cred ca patrundea vreodata lumina directa a soarelui. Mai multe detalii despre asezamantul rupestru am dat anterior. Ne pregatim sa parasim acest loc incarcat de enigme. 

Trecem din nou pe langa izvorul sfant. Avem un ragaz sa bem si noi din apa despre care se spune ca ar fi tamaduitoare.

Intre timp padurea inconjuratoare si-a schimbat aspectul sub lumina,acum rosiatica, a apusului de soare. Locurile arata acum si mai misterioase.Sa ne grabim sa facem o fotografie cu apusul de soare magnific de la Sinca Veche. 

Urcam in fuga treptele abrupte !

Copacii padurii impiedica vederea directa a discului solar la apus. Parcurgem alergand alea de piatra alba in speranta ca de pe platoul dealului Plesu vom reusi sa fotografiem apusul de soare.

Un indicator de arata drumul spre schit.


Soarele se pregateste sa dispara dupa linia orizontului. Lumina lui rosiatica vesteste un apus de soare de exceptie.

Am ajuns din nou la Schitul "Sfantul Nectarie". Impresioneaza frumusetea simpla a constructiei schitului inconjurat de flori.


Trecem in fuga pe langa schit caci lumina solara scade treptat si mi-e teama ca nu mai prindem ultimele clipe ale soarelui pe cer.

Ajungem in fuga pe platoul din varful dealului Plesu.Oare soarele mai este pe cer ?

Am ajuns la timp pentru a fotografia un apus de soare exceptional, pe masura vestitului loc enigmatic pe care tocmai l-am vizitat. Bineinteles ca atmosfera misterioasa a locurilor trebuia sa fie spulberata de ceva contemporan. Doua antene de comunicatii trebuiau amplasate chiar aici ?! Tocmai aici v-ati gasit sa le construiti domnilor ? Cred ca aprobarea pentru amplasare a fost data tot de aceeasi persoana care a aprobat si amplasarea unei astfel de antene deasupra monumentului natural " Rapa Rosie " de langa Sebes, judetul Alba.Chiar nu exista putin respect pentru patrimoniul national al Romaniei ? Va bateti joc de peisajele Romaniei ?!

" Apus de Soare la Sinca Veche" - fotografie de Ilie Tudorel - august 2015

O uluitoare raza de lumina inclinata este indreptata spre locul unde se afla enigmaticul ansamblu rupestru  " Templul Luminii " . Fotografia a fost facuta la cateva minute dupa plecarea de la  vestitul loc al templului, de la o distanta de circa 4-5 kilometri pe ruta Sinca Veche-Persani. Poate cineva sa explice fenomenul luminos ? Fotografia nu a fost prelucrata pe calculator. Precizez ca nu este o urma  a unui avion cu reactie cum mai apar uneori.

Dupa o vizita la " Templul Luminii " am avut ocazia sa fotografiez un apus de soare cum rar poti vedea ! Voi reveni cu povesti de pe aceste locuri care sunt cu adevarat fascinante !

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

Un comentariu: