Powered By Blogger

sâmbătă, 20 iunie 2015

In Muntii Gutai din Maramures,In the Gutai Mountains from Maramures,Romania,Europa

Am pornit la sfarsit de primavara 2015 intr-o calatorie prin Muntii Gutai. Acesti munti fac parte din lantul Muntilor Carpati Orientali si sunt de origine vulcanica. Desi sunt vulcani demult stinsi ei sunt primul segment al lantului eruptiv neogen Vihorlat-Gutai-Harghita.Varful cel mai inalt din Muntii Gutai este Varful Gutaiul Mare (altitudine 1443 m). Lantul muntos al Gutaiului se afla pe teritoriul judetului Maramures din nordul Romaniei. Plecam intr-o excursie prin Gutai pe traseul Baia Mare - Baia Sprie - Pasul Gutai - Mara - Desesti - Harnicesti - Hoteni - Breb - Budesti - Pasul Neteda - Cavnic - Danesti - Baia Sprie - Baia Mare. Sa pornim ! Dupa Baia Sprie am ajuns la pantele muntoase si am inceput urcarea pe Gutinu' spre Pasul Gutai. In drumul nostru o poarta de lemn maramureseana ne anunta ca ne aflam in drum spre "Tara Lemnului" adica spre Maramuresul Istoric,acolo unde portile si bisericile de lemn sunt la tot pasul.    

Poarta de lemn maramureseana este incrustata cu semne si simboluri ancestrale.

Un stalp totemic maramuresean strajuieste drumul spre "Tara Lemnului".

Altitudinea face ca aici in munti primavara sa mai fie omniprezenta.

Urcand spre Pasul Gutai am trecut pe langa mormantul legendar al haiducului Pintea Viteazul. Acesta este cel mai mare erou al Maramuresului, pomenit atat in istorie cat si in legendele maramuresene.

Natura montana renaste incetul cu incetul la viata. Puterea primaverii se simte in aerul tare de munte. 

Am ajuns in Pasul Gutai (altitudine 987 m). Sau cum ar spune morosenii (oamenii din Maramures) : "sus pe Gutinu' ". Dupa ce trecem pe langa "Hanul lui Pintea" ne intampina noua troita de lemn in stil maramuresean.

Coborand Pasul Gutai putem admira pe partea dreapta splendida panorama a "Crestei Cocosului" (altitudine 1410 m) si a Varfului Gutaiul Mare (altitudine 1443 m). La baza drumului,in partea dreapta,se afla "Izvorul lui Pintea". Nu departe,pe partea stanga,se afla "Pestera lui Pintea". In aceste locuri actiona una din bandele de haiduci conduse de Pintea Viteazul (1670 -1703). 

Coboram Gutinu' spre Tara Maramuresului.

Apele repezi de munte formeaza mici cascade.


Drumul national DN18 ne duce spre satul Mara.

La intrarea in satul Mara ne intampina o frumoasa pastravarie, intr-un decor traditional de exceptie. Este pastravaria "Alex" unde poti gasi bucatarie traditionala, pastravi, paine de casa la cuptor si palinca tare de Maramures (horinca).
Rezervari la telefon 0726 254 276



In cadrul pastravariei functioneaza si o moara de malai traditionala.

Jocul luminii pe apa poate fi deosebit de fascinant ...

... mai ales in aceste locuri unde civilizatia traditionala se integreaza atat de bine in natura.

O cascada spectaculoasa da un farmec aparte peisajului de la pastravaria din Mara.

Dupa satul Mara ajungem la Desesti,unde vizitam biserica de lemn cu hramul "Sfanta Paraschiva" (secolul XVIII) ,monument UNESCO. 

De la Desesti plecam mai departe spre satul Harnicesti. Aici vizitam biserica de lemn cu hramul "Nasterea Maicii Domnului " (secolul XVIII). 

Din satul Harnicesti plecam prin Hoteni spre Budesti. Pe partea dreapta putem vedea panorama impresionanta a Muntilor Gutai si a varfului "Creasta Cocosului".

In vale se vede satul Breb. Noi ne continuam drumul spre satul Budesti.

Iata-ne ajunsi in frumosul sat Budesti,vatra a traditiilor maramuresene. Aici am vizitat biserica de lemn "Sfantul Nicolae" din Budesti-Josani,monument UNESCO. Minunata biserica a fost ridicata de catre mesterii populari maramureseni in secolul al XVII-lea. La aceasta biserica se pastreaza camasa de zale si coiful haiducului Pintea Viteazul. Din satul Budesti ne intoarcem la Baia Mare traversand  Muntii Gutai prin Pasul Neteda spre Cavnic si Baia Sprie. 

La marginea satului Budesti facem un mic popas la pensiunea " Maramures Resort ",unde traditia se imbina perfect cu cele mai moderne conditii turistice. De aici se pot vizita circuitele traditionale de pe Valea Marei si Valea Cosaului.
Rezervari la telefon 0735 226 607

Ne continuam excursia urcand spre Pasul Neteda. In departare se vad varfurile "Apostolii " din Muntii Gutai.

Ciobanii si turmele lor dau culoare peisajului montan.

Din loc in loc vedem stanele pastorilor. Nu poti trece nepasator pe aici si profitam de ocazie ca sa cumparam si noi o bucata de branza de capra. 

Vestitul "clencer " maramuresean este aici plin de vasele oierilor.

Iata-ne ajunsi in Pasul Neteda (altitudine 1057 m). Aici frunzele proaspete ale padurii sunt inca de un verde crud. Si in acest pas isi aveau salasul haiducii lui Pintea Viteazul. Acum 300 de ani era o adevarata aventura sa treci pe aici.

Muguri de brad.

Trecand pe langa turmele de mioare ne indreptam spre Cavnic.

In orasul Cavnic se poate vizita,chiar la marginea drumului national,un monument care aminteste de o mare lupta cu hoardele de tatari. Monumentul este numit
 " Piatra Tatarilor" sau "Stalpul Tatarilor" si a fost ridicat in anul 1736. Aici au fost infranti tatarii de catre maramureseni in anul 1717.

Placa memoriala de piatra in care este gravata inscriptia latina : " Anno 1717 usque hic fuerunt tartaris" adica " In anul 1717 pana aici au ajuns tatarii". 

Un binemeritat popas l-am facut la Hotelul "Secret Garden" din Danesti, la 15 km de Baia Mare. Hotelul este amplasat intr-o ambianta deosebita, avand restaurant,bar,piscine si o baza de tratament balnear.
Rezervari la telefon 0762 007 793

Aici se incheie aceasta calatorie virtuala prin Muntii Gutai din judetul Maramures. Am vazut peisaje minunate,traditii si obiceiuri populare si chiar locuri incarcate de istorie. Aceste locuri merita vizitate ! Si mai sunt multe alte locuri interesante pe care nu le-am pomenit aici (Vf.Ignis,Cheile Tatarului,Sfinxul Maramuresului).Va invit sa parcurgeti cu mine acest traseu de o zi si veti avea ocazia sa faceti fotografii extraordinare.
Rezervari la telefon 0744 361 333 

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu