Powered By Blogger

sâmbătă, 25 iulie 2015

Adevarata Poveste a Crucii Celtice de la Napradea judetul Salaj,The True Story of the Celtic Cross from Napradea,Salaj County ,Romania

De multa vreme crucile de tip celtic au exercitat o atractie pentru localnici. Am purtat numeroase discutii cu acesti bastinasi si am putut afla doar ca aceste cruci sunt pe aceste locuri "de cand lumea si pamantul". Enigmaticele cruci sunt o curiozitate chiar si pentru arheologi sau istorici. Cert este ca sunt o atractie locala pentru credinciosi,care se inchina la aceste cruci ca si cum ar fi incarcate cu o energie aparte.

Pentru mine povestea acestor cruci celtice a inceput in urma cu vreo sase ani. Atunci am fost la Arinis (judetul Maramures) pentru a filma si fotografia crucile celtice de acolo si apoi le-am postat pe canalul meu video "maramuresguide" de pe youtube.Se spunea atunci ca ar fi singurele cruci celtice din Romania.Teoria aceasta s-a dovedit in timp a fi o teorie falsa ! Crucile celtice de la Arinis s-a dovedit ca nu sunt singurele cruci de acest fel.Cert este ca aceste artefacte sunt o adevarata fascinatie pentru unii localnici,care mi-au povestit multe despre ele.

Postarea de pe canalul "maramuresguide" de pe youtube a avut si are in continuare multe vizualizari.Subiectul este interesant. Dar in deplasarile mele in teren am descoperit ca aceste cruci celtice nu sunt unicele cruci celtice existente in zona, asa cum spunea toata lumea.
 Am desfasurat o indelungata munca de teren in care am avut satisfactia de a vedea locuri minunate ale Ardealului. Incetul cu incetul am identificat multe locatii ale crucilor celtice din aceasta zona.

Cu rabdare si rigurozitate am cercetat peste 30 de localitati din judetele Maramures si Salaj, aflate in zona de nord-vest a Romaniei. Am descoperit aici peste 70 de astfel de cruci. Eu le numesc "Cruci Solariene de tip Celtic",deoarece este greu de crezut ca sunt facute de mana celtilor sau macar pe vremea celtilor. Insa faptul ca aspectul lor este atat de asemanator cu alte artefacte similare celtice face ca denumirea de "Cruci Celtice" sa fie potrivita. Proiectul meu dureaza de cativa ani si poate va mai dura tot atatia ani. Am descoperit aceste artefacte,le-am fotografiat si le-am clasificat. Am elaborat o harta a localizarii acestor artefacte pe tipuri si localitati.Spiritul meu ingineresc m-a ajutat chiar si atunci cand este vorba despre un hobby. Pentru ca hobby-ul meu este fotografia dar si istoria. In urma acestor descoperiri s-a conturat o ipoteza de lucru : in nord-vestul Romaniei, pe teritoriul judetelor Maramures si Salaj,se constata o influenta celtica in cultura locala. Dar unde si cum se manifesta aceasta influenta in zona ?
Influenta celtica se manifesta tocmai prin monumentele funerare de tip celtic existente intr-un numar atat de mare in bazinul Somesului si in zona adiacenta. Dar de unde aceasta influenta celtica ? Am inceput sa analizez aceasta ipoteza. Am discutat cu profesori de istorie despre aceasta zona si nu numai.S-a conturat astfel o teorie care s-ar putea confirma: Celtii au inaintat pe cursul marilor rauri ale Transilvaniei (si pe cursul Somesului) in perioada secolelor VI-II i.Ch. si au supus populatia locala. Izvoarele istorice ne indica prezenta pe meleagurile noastre a tribului celtic al anartilor. Celtii au stapanit aceste locuri pana la razboaiele cu regele dac Burebista,care i-a invins si i-a impins pana in zona Panoniei sau chiar mai departe. Razboaiele lui Burebista cu triburile celtice s-au desfasurat in perioada anilor 60-59 i.Ch. Enclave celtice supuse Regatului Dac au mai ramas pe aceste locuri din bazinul Somesului (NV Romaniei de azi),datorita faptului ca zona este relativ izolata si inconjurata de paduri dese.Celtii au convietuit aici cu dacii timp de secole si au fost asimilati de acestia. Dupa cucerirea de catre romani a Daciei aceasta zona bogata a ramas inafara cuceririi romane, in zona Daciei Libere. Dacia Porolissensis era aproape si era o zona predilecta pentru incursiunile de jaf ale razboinicilor daco-celti. Influenta celtilor asupra dacilor a fost covarsitoare. Dacii au avut numai de invatat de la civilizatia celtica, ce avea o cultura mai avansata decat civilizatia dacica.S-a produs astfel un mix de culturi. Deci in zona cercetata de mine se constata aceasta influenta culturala celtica.Se poate constata si in teren aceasta.Consider ca dovezile materiale pot confirma aceasta teorie,chiar daca nu exista izvoare scrise.Se poate spune ca daco-celtii sunt stramosii nostri. Astfel de dovezi ale influentei celtice in Europa s-au conturat si dupa cercetarile genetice intreprinse in ultimii ani. 

In deplasarile mele in teren am cercetat si zona localitatii Napradea din judetul Salaj. Si pe aceste locuri am gasit cateva "Cruci Celtice". 

In Cimitirul Vechi din Napradea am gasit o astfel de "Cruce Celtica" rupta si practic aruncata la gunoi. Era deteriorata dar totusi intr-o stare acceptabila ce impunea rapid masuri de salvare. Era data de 20 mai 2015 orele 17. Am sesizat imediat ca acest artefact este in pericol. Am telefonat domnului dr.Ilie Gherhes ,sef de sectie la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.Cu acesta am tinut legatura telefonica si l-am informat in decursul timpului despre cercetarile mele. Deci si aceasta situatie i-a fost comunicata in cel mai scurt timp. A doua zi am vorbit la telefon si cu domnul dr.Teodor Ardelean,directorul Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu" din Baia Mare,despre care stiam ca sotia domniei sale este chiar din Napradea. Domnul dr.Teodor Ardelean cunoaste bine localitatea Napradea si are multi prieteni si colaboratori aici. In discutia telefonica i-am povestit ca acest artefact este practic in pericol si se impune salvarea sa.Teodor Ardelean a vorbit telefonic cu preotul Porumb Viorel din Napradea si a obtinut acceptul sau ca acest artefact distrus sa poata ajunge in custodia Muzeului de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.Contributia domnului dr.Teodor Ardelean in salvarea acestui artefact este deci capitala. Dupa aceea a mai trecut un timp pana domnul dr.Ilie Gherhes a mers sa ridice artefactul de la Napradea. Am fost foarte ingrijorat deoarece hotii de artefacte cauta astfel de obiecte, astfel ca artefactul nostru era in mare pericol de a disparea sau chiar de a fi distrus din greseala. De multe ori nepasarea este dusmanul de moarte al acestor artefacte.Cat despre vechimea acestui artefact ... se impune o analiza de specialitate si nu numai. Pot doar sa spun ca am discutat cu profesorii de istorie din aceasta zona ( nu dau momentan nume,dar le multumesc pe aceasta cale) si se contureaza o ipoteza care va fi prezentata cu ocazia viitoarei mele expozitii de fotografie avand ca subiect "Crucile Celtice". 

In data de 7 iunie 2015 cercetarile mele au fost expuse la Castelul Karolyi din Carei,judetul Satu Mare,cu ocazia vernisajului expozitiei mele de arta fotografica "Simboluri astrale in arhitectura traditionala maramureseana".

In cadrul vernisajului expozitiei am avut o expunere cu proiectii a descoperirilor mele in privinta influentei celtice in nord-vestul Romaniei. Am prezentat si dovezile fotografice ale existentei "Crucilor Solariene de tip Celtic" intr-un numar atat de mare in aceasta zona. La expunere a participat si domnul arheolog Hago Attila,directorul Muzeului de Istorie din Carei. Acesta a participat la cercetarile arheologice din zona Carei-Piscolt unde au fost gasite cele mai multe dovezi ale civilizatiei celtice din Romania.Tot aici a fost descoperit si vestitul "Coif Celtic de la Ciumesti" in anul 1961.Vazand expunerea mea acesta a declarat ca ipoteza influentei celtice in zona cercetata de mine se confirma. Si a subliniat ca aceste cruci pot fi denumite ca si "Cruci Celtice".

Discutiile despre simbolurile astrale s-au continuat si la vizionarea expozitiei mele de arta fotografica. Aceste simboluri apar intr-o forma asemanatoare si pe ceramica celtica gasita in zona Carei-Piscolt , potrivit declaratiilor arheologului Hago Attila.

In toata aceasta perioada am urmarit salvarea artefactului.Timpul a trecut si in  5 iulie 2015 transportul artefactului s-a facut de catre domnul Gherhes. Eu l-am ghidat telefonic spre locul unde poate fi gasit artefactul. Dupa orele 20 artefactul a fost adus in Baia Mare si am putut vedea personal "Crucea Celtica din Napradea" ajunsa cu bine in portbagajul masinii cu care a fost transportata.Se incheia astfel o lunga perioada de asteptare si emotii legata de salvarea acestui artefact care apoi a fost declarat "unicul artefact de acest fel expus la un muzeu din Romania".
Ca de obicei in Romania contributia oamenilor de bine la o anumita actiune ramane anonima.Ca participant eu doresc sa multumesc pentru salvarea acestui valoros artefact persoanelor implicate :
- Domnului dr.Teodor Ardelean care prin interventia sa a obtinut aprobarea transportarii artefactului la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare ;
- Domnului preot Porumb Viorel din Napradea care a incuviintat expunerea artefactului la  
Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare ;
- Domnului dr.Ilie Gherhes pentru transportarea si expunerea artefactului la 
Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.
Fara actiunea conjugata a tuturor acestor iubitori de cultura s-ar fi pierdut o pretioasa marturie din patrimoniul nostru ardelenesc,dar care azi poate fi vazuta intr-o unitate muzeala din Baia Mare. Rezultatele de pana acum ale cercetarilor mele despre influenta civilizatiei celtice in nord-vestul Romaniei vor aparea intr-o publicatie aflata in pregatire.Va aparea si un album de fotografie despre "Crucile Celtice".Cercetarile mele in zona continua. In anii ce urmeaza voi mai gasi probabil noi dovezi ale influentei celtice pe meleagurile noastre.
O noua expozitie de fotografie despre simboluri se anunta cu ocazia unei Conferinte de Etnologie in toamna anului 2015. Pana atunci va las sa admirati fotografia  intitulata "Cruce Celtica in Amurg" realizata in anul 2015.

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

duminică, 19 iulie 2015

MedievArtFestArdud 2015 - 800 de ani de atestare documentara (1215-2015) a orasului Ardud,judetul Satu Mare,Romania

La Cetatea din Ardud a avut loc o noua editie a festivalului medieval care a devenit o traditie locala. In decorul medieval al cetatii s-au instalat corturile cavalerilor veniti aici din toate zarile.Trei zile de turnir,muzica si targ medieval,menite sa readuca atmosfera evului mediu pe aceste locuri atat de incarcate de istorie.

 Editia din 2015 a festivalului medieval " MedievArtFestArdud " este dedicata implinirii a 800 de ani de lupta si credinta in Ardud. Festivalul s-a desfasurat in perioada 17-19 iulie 2015 si a fost doar o parte a manifestarilor care au marcat aniversarea a 800 de ani de la atestarea documentara (1215-2015) a orasului Ardud din judetul Satu Mare.

Tabara medievala s-a instalat pe platoul Cetatii din Ardud,care s-a umplut din nou de freamatul cavalerilor si domnitelor,precum si de cel al participantilor veniti sa admire festivalul din Ardud,ajuns acum la a III-a editie. 

Panoplii pline de arme,drapele cavaleresti,camasi de zale si armuri fac deliciul pasionatilor de istorie a Evului Mediu. Membrii a numeroase ordine cavaleresti si-au dat intalnire la Cetatea de la Ardud in iulie 2015.

Cavalerii si domnitele s-au ferit de soarele fierbinte la umbra unui cort medieval,strajuiti de blazoanele mandre.

In Cetatea din Ardud poate fi auzit din nou zanganit de arme si lupte cavaleresti ca acum cateva secole in principatul Transilvaniei.

Duelul cavalerilor.

Cavaleri incrucisand spadele.


Stegar langa o panoplie cu arme medievale.

Coifuri si platose medievale.

Spionam ce se intampla in interiorul unui cort medieval.Un cavaler admira indemanarea cu care sunt impletite cozile unei domnite.

La bucataria medievala bucataresele resimt caldura torida a acestor zile de iulie. La peste 35 de grade Celsius este foarte greu sa prepari mancarea,chiar folosind o reteta medievala. 

Si vizitatorii festivalului resimt vremea extrem de calda chiar daca imbracamintea casual contemporana este mult mai subtire decat imbracamintea medievala. In aceasta atmosfera incinsa este extrem de greu sa rezisti daca esti imbracat in armura.

Sub soarele fierbinte de iulie cavalerii raspund cu rabdare si pasiune la intrebarile copiilor veniti in numar mare la festivalul medieval de la Ardud.

Un calau inspaimantator se prezinta in fata copiilor.Oare a reusit sa-i sperie ?

Acest calau medieval se dovedeste a fi de fapt o persoana extrem de simpatica. El explica cu lux de amanunte secretele meseriei de calau.Copii doresc sa stie cat mai multe despre armele cavalerilor medievali.

Simpaticul calau medieval povesteste copiilor despre aceasta meserie practicata in vechime. In Transilvania ultimii calai si-au facut meseria in secolul al XVIII-lea. Erau vremuri in care viata unui om nu avea mare pret.

Dar uite ca mai sunt unii curiosi dornici sa experimenteze pe pielea lor senzatii tari din Evul Mediu ! Am mai vazut asa ceva si la Cetatea Poienari,dar acolo era vorba de o cetate a lui Vlad Tepes. 

Sa vedem ce s-a mai facut pe la Cetatea din Ardud.Oamenii din Ardud stiu cum sa gospodareasca aceasta cetate,care este cel mai pretioas obiectiv istoric din patrimoniul cultural al orasului Ardud.

Turistii care viziteaza Cetatea din Ardud sunt intampinati cu toate informatiile necesare. La loc de cinste este expus blazonul familiei Dragfi.

Armura medievala.

Vitraliile mestesugite dau atmosfera medievala cetatii.

Vitraliu cu stema contemporana a orasului Ardud,judetul Satu Mare,Romania.

Cetatea din Ardud este locul in care s-au desfasurat cele mai importante momente din istoria de 800 de ani de lupta si credinta a localitatii Ardud. Pe amplasamentul cetatii s-au gasit urme de locuire inca din Epoca Bronzului. Epoca de glorie a cetatii din Ardud este in secolele XV-XVI cand Bartolomeu Dragfi,voievodul Transilvaniei,construieste cetatea de piatra Ardud care devine una dintre cele mai importante resedinte nobiliare din aceasta zona a Europei. Mai multe despre aceasta perioada puteti afla chiar pe www.tudorphotoblog.blogspot.com accesand albumul "Cronica familiei Dragfi din Transilvania". O expozitie de fotografie cu acest subiect a fost prezentata cu ocazia simpozionului de istorie care a avut loc in 18 iulie 2015 la Primaria Ardud.

Bustul de bronz al lui Bartolomeu Dragfi,voievodului Transilvaniei,strajuieste Cetatea Ardud si este patronul spiritual al acestui festival medieval desfasurat pe aceste locuri istorice.Cred ca Bartolomeu Dragfi poate sa fie mandru de urmasii sai care aniverseaza 800 de ani de existenta a comunitatii ardudene.
In iulie 2015 orasul Ardud a sarbatorit implinirea a 800 de ani de atestare documentara. Nu multe localitati se pot lauda cu asa o istorie indelungata si prestigioasa. In perioada anilor 1215-2015 peste aceasta urbe au trecut uneori ani zbuciumati si grei iar alteori ani gloriosi si de bunastare.Opt secole a strabatut Ardudul prin valtoarea vremilor.
Pe monumentul dedicat implinirii a 800 de ani de atestare documentara a orasului Ardud sta la loc de cinste basorelieful ce il reprezinta pe voievodul Transilvaniei Bartolomeu Dragfi,care este cel mai glorios personaj istoric al Ardudului.

In prezent Ardudul este un oras in plina dezvoltare,dinamic si mandru de istoria sa. Tocmai de aceea strategia de dezvoltare durabila a edililor locali este "Ardud - Oras Turistic Medieval ".

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

luni, 13 iulie 2015

FotoExpo 2015-"Fantanile din Bielsko-Biała,Polonia"(peisaj urban); PhotoEx 2015-"The Fountains from Bielsko-Biała,Poland"(urban landscape),Europe

Cele mai frumoase spatii urbane din Bielsko-Biała sunt marcate de fantani arteziene. Fiecare din aceste fantani are specificul perioadei in care este edificata si stilul arhitectural adecvat. Fantana din fata Teatrului Polonez completeaza ambianta specifica pentru " Mica Viena" din Polonia de azi. 






Fantana arteziana este atractia spatiului urban marcat de Posta Poloneza si Teatrul Polonez amplasate de bulevardul "1 mai " din Bielsko-Biała.

Fantana arteziana din Piata "Boleslawa Chrobrego"

Aceasta fantana arteziana se afla in apropierea Castelului.


Fantana este un veritabil loc de intalnire pentru localnicii din Bielsko-Biała.

Fantana arteziana din Piata Targului Vechi

Fantana arteziana a  lui Neptun este amplasata in centrul Pietei Targului Vechi din Bielsko.

Fantana arteziana este o adevarata atractie pentru copii din Bielsko-Biała.

Zeul Neptun,inarmat cu al sau trident,vegheaza asupra acestei vechi piete.

Unul din elementele inedite ale fantanii este chiar macheta de bronza a Pietei Targului Vechi.

Fantana arteziana " Reksio"

O extraordinara atractie turistica a orasului Bielsko-Biała este fantana arteziana "Reksio" de pe strada "11 Listopada" din Biała.Simpaticul personaj Reks din desenele animate atrage aici multi copii.

Fantana arteziana "Reksio" are un aspect science-fiction,mai ales in orele noptii.

Bielsko Pis

Nu putem incheia expozitia de fotografie dedicata fantanilor arteziene din Bielsko-Biała fara a pomeni de simpaticul " Bielsko Pis".Chiar daca nu este chiar o fantana arteziana ci doar o tasnitoare,simpaticul dracusor care face pipi este o imagine iconica pentru frumosul oras polonez Bielsko-Biała.

Copyright Ilie Tudorel 2015. All Rights Reserved.