Powered By Blogger

sâmbătă, 20 iunie 2015

21 iunie - Ziua Mondiala a Soarelui, 21 june - International Sun Day

In ziua de 21 iunie se sarbatoreste anual Ziua Mondiala a Soarelui. Aceasta zi este ziua solstitiului de vara in emisfera nordica,deci este cea mai lunga zi a anului in emisfera de nord. In acelasi timp in emisfera sudica este cea mai scurta zi a anului deci este solstitiul de iarna. Soarele este o stea cu o vechime de 4,5 miliarde de ani, formata din hidrogen,heliu,carbon,oxigen,azot,neon,fier si alti atomi grei.
 Sarbatorirea Zilei Mondiale a Soarelui a fost initiata de catre Societatea Internationala pentru Energie Solara. In Romania aceasta sarbatoare este celebrata incepand cu anul 1997. In aceasta zi se considera inceputul verii astronomice.

Soarele este una dintre cele peste 100 miliarde de stele din Calea Lactee, galaxia noastra. De la soare ne vin lumina si caldura necesare existentei vietii pe planeta Pamant.Oamenii au fost constienti inca din cele mai vechi timpuri de importanta acestui astru pentru umanitate.Soarele a fost mult timp zeitatea principala in multe civilizatii de pe glob. In judetul Maramures gasim peste tot reprezentari ale soarelui.Cel mai pregnant pot fi gasite aceste simboluri solare in arhitectura traditionala de lemn maramureseana. Bisericile si portile de lemn din Maramures sunt incrustate cu aceste simboluri circulare ale soarelui deoarece maramuresenii se mai inchina si azi la "sfantul soare",pe care il considera un protector al vietii.
Nu este de mirare ca soarele a fost si este adorat de catre oameni caci nimic nu este mai impresionant decat un splendid rasarit sau apus de soare. 

Mai multe fotografii reprezentand soarele in diverse sale ipostaze puteti vedea in cadrul expozitiei de arta fotografica "Momente Solare" deschisa la Complexul Astronomic (Planetariul) din Baia Mare, judetul Maramures.












Expozitia " Momente Solare" a artistului fotograf Ilie Tudorel poate fi vizitata la Planetariul Baia Mare pana la sfarsitul anului 2015. Expozitia este dedicata Anului International al Luminii 2015.

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu