Powered By Blogger

joi, 28 martie 2013

Baia Mare,Maramures - Top 10 Atractii

Municipiul Baia Mare este resedinta judetului Maramures,situat in nordul Romaniei.Este un oras vechi, mentionat in cronici inca din 1329.Desi Baia Mare are numeroase atractii am selectat primele 10,care merita vazute daca vei veni aici :

1 - Turnul "Stefan" - A fost construit la ordinul voievodului Transilvaniei Ioan de Hunedoara incepand cu anul 1446.Este cea mai veche constructie functionala din Baia Mare.Este simbolul municipiului Baia Mare.De la platforma superioara se poate vedea panorama superba a zonei Baia Mare.Merita vizitat ! 

2 - Centrul Vechi Istoric - Ansamblul edilitar medieval (sec.XIV - XVIII) al Cetatii Rivulus Dominarum (prima mentionare 1329) continand piata centrala (Circulus Fori) si alte cladiri valoroase (Turnul "Stefan",Biserica Romano-Catolica "Sf.Treime",Colegiul Iezuit,Casa Sarii,Vechea Monetarie,Bastionul Macelarilor,etc).Atmosfera medievala a stradutelor vechiului burg este completata de terasele primitoare.Merita vizitat !

3 - Muzeul de Mineralogie - Adaposteste una dintre cele mai mari si mai frumoase colectii de minerale din lume.Puteti vedea aici o istorie geologica a planetei noastre si renumitul "Diamant de Maramures".Merita vizitat ! 

4 - Muzeul de Arta - Adaposteste colectii de arta plastica si sculptura.Este cunoscut in special pentru lucrarile artistilor din "Scoala de Pictura Baimareana",renumita in istoria artei.Tot aici puteti vedea si lucrari ale sculptorului modern Vida Gheza.Merita vizitat !
Muzeul de Arta - Centrul Artistic Baia Mare - Sculpturi de Vida Gheza

5 - Muzeul Satului - O extraordinara colectie de arta si traditii populare din toate zonele etno-folclorice ale judetului Maramures.O intalnire cu vestitele porti si biserici de lemn maramuresene.Merita vizitat !

Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare

6 - Planetariul - O fereastra deschisa spre univers.Intalnirea cu misterele cerului si astrelor poate fi o experienta unica.Puteti cunoaste aici povestea formarii sistemului solar si a galaxiei noastre.Merita vizitat !

7 - Coloanele de la Limpedea - O arie naturala protejata cu specific geo - morfologic.Puteti face o incursiune in istoria formarii planetei noastre.Este o minune a naturii si o incursiune in secretele geologiei.De asemenea aici se poate face escalada si alpinism.Merita vizitat !
8 - Cea mai inalta constructie din Romania - Cosul de Fum - 351,5 m - Odinioara era cosul de fum al Combinatului Chimic Baia Mare.Azi a ramas o performanta constructiva si una dintre cele mai inalte constructii din lume.Merita vizitat !

9 - Lacul Firiza - Este lacul de acumulare al Barajului Stramtori-Firiza de langa Baia Mare.Aici puteti vedea o panorama uluitoare asupra Muntilor Gutai din Carpatii Orientali.Izvoarele de apa minerala (borcut), pastravariile si pensiunile din Firiza si Blidari sunt o atractie a zonei.De aici pornesc multe trasee de eco-turism in zona montana Gutai-Ignis.Merita vizitat !
10 - Parcul municipal Regina Maria si Monumentul Ostasului Roman - O atractie pentru cei interesati de plimbari in natura.Parcul se afla in imediata apropiere a Muntilor Gutai.Aerul de munte si aleile parcului sunt completate de terasele primitoare.Merita vizitat !

Unitati de cazare recomandate : HOTEL MARA
                                                            HOTEL CARPATI


Un comentariu:

  1. Buna ziua, as dori sa iau legatura cu Dvs. Imi puteti trimite un email pe erdmag@gmail.com? Multumesc anticipat. Andrea Stet

    RăspundețiȘtergere