Powered By Blogger

sâmbătă, 10 octombrie 2015

Lumea Disparuta de pe Valea Densus-judetul Hunedoara,The Lost World from Densus Valley-Hunedoara County,Romania,Europe

In partea de nord-vest a Tarii Hategului se afla cursul raului Densus. Acesta strabate o zona submontana pitoreasca aflata in sudul Muntilor Poiana Ruscai,apartinand Muntilor Carpati Meridionali.Valea Densus se distinge prin peisajele sale minunate. Satele cu case traditionale se afla la poalele dealurilor nu prea inalte,culminand cu Varful Cerbului care domina valea cu cei 742 metri altitudine. Localitatile Stei,Criva,Poieni sau catunul parasit Gotesti sunt sate hategane unde mai pot fi  admirate gospodarii traditionale si o viata pastorala parca aflata inafara scurgerii timpului. Cu greu poti banui ca Valea Densus are o istorie geologica de exceptie pe parcursul a zeci de milioane de ani. Istoria acestor locuri incepe din vremurile cand Muntii Carpati inca nu erau formati si cand Tara Hategului de azi avea o clima tropicala.O calatorie pe aceasta vale este de fapt o adevarata calatorie de-a lungul erelor geologice.  

Pornim in periplul nostru chiar de langa Biserica "Sfantul Nicolae" din Densus, un monument istoric renumit care este un adevarat muzeu de geologie,deoarece inglobeaza in zidurile sale blocuri de piatra din mai toate erele geologice.Urcam in amonte pe raul Densus,care curge printre Dealul Fata si Dealul Teiusului, parcurgand satul Densus.

Langa ultimele case din satul Densus se ridica dealul Fagetului. Pe o coasta a acestui deal se afla un loc in care putem vedea la suprafata un adevarat muzeu geologic in aer liber. Aici se poate vedea pe viu istoria planetei Pamant.
Pe suprafata Tarii Hategului de azi era acum circa 70 de milioane de ani o mare (Marea Hategului ) care facea parte din Oceanul Tethys, in era mezozoica. Vechea mare a Hategului era framantata de vulcani submarini care erupeau periodic, acoperind cu straturi de lava straturile de pietris si alte aluviuni aduse de raurile ce curgeau pe insula ce exista aici. Pentru ca in Tara Hategului exista in mezozoic cel putin o insula care adapostea vestitii dinozauri specifici Hategului. Insa despre dinozaurii descoperiti in Tara Hategului voi scrie intr-o postare viitoare.Sa revenim la activitatea vulcanica din vechime.Vechii vulcani submarini erau foarte activi si uneori se inaltau deasupra nivelului marii, acolo unde adancimea apei era mica. Eruptiile de suprafata erau violente, lava fiind insotita de nori de gaze si cenusa. In prezenta umezelii particulele de cenusa vulcanica se lipeau unele de altele formand boabe vulcanice care cadeau la sol ca o ploaie cu grindina. Perioadele de eruptie si perioadele de liniste au alternat timp de milioane de ani. Apele Oceanului Tethys au spalat vulcanii si acestia au redevenit vulcani submarini.Curentii marini au acoperit uneori rocile vulcanice cu aluviuni.    

Pe coasta dealului Fagetului pot fi vazute roci vulcanice si asa numitele " bombe vulcanice", care sunt martorele eruptiilor vulcanice violente de acum zeci de milioane de ani. Rocile vulcanice se remarca printr-o culoare mai inchisa si o duritate mare. Ele sunt compacte mai ales daca sunt formate din lava. Uneori s-au format din cenusa vulcanica fina asezata peste alte pietre sau aluviuni in perioadele active vulcanic. Daca cenusa vulcanica este fierbinte cimentarea este imediata. Daca cenusa vulcanica este racita cimentarea se desfasoara timp de milioane de ani.Uneori perioadele de activitate alternau cu perioade de liniste si astfel aluviunile au depus peste cenusile vulcanice diverse depuneri continand materiale organice (frunze,crengi de copaci,vietuitoare) care apoi s-au cimentat impreuna. Aceste fosile pot fi vazute in anumite roci prezente aici.  

Dar pe dealul Fagetului pot fi vazute alaturi de rocile vulcanice si roci sedimentare. Aceasta deoarece acum cateva zeci de milioane de ani vulcanii s-au stins iar mai apoi si Oceanul Tethys a disparut. Nivelul solului a fost ridicat de catre fortele tectonice ale Pamantului.Vechiul bazin marin a fost fragmentat.Stratele de roci s-au rupt si au fost mai apoi asezate in decursul a milioane de ani alaturi de strate de roci diferite.Se poate observa cum rocile sedimentare sunt mai deschise la culoare decat rocile vulcanice.

Rocile sedimentare sunt sfaramiciose si mai deschise la culoare.Coasta dealului Fagetului unde sunt roci sedimentare este brazdata de santuri adanci datorate eroziunii provocata de apa de ploaie. Rocile de aici s-au format prin sedimentarea pe fundul vechiului Ocean Tethys a aluviunilor aduse de raurile din insula Hategului. Daca privim cu atentie aceste sedimente cimentate putem vedea unele urme ale vietuitoarelor care traiau pe aceste locuri in urma cu zeci de milioane de ani (cum ar fi frunze,cochilii sau oseminte).

Roci vulcanice folosite la zidaria ansamblului Bisericii "Sfantul Nicolae" din Densus.

Roci sedimentare folosite la zidaria Bisericii "Sfantul Nicolae" din Densus. In zidurile bisericii Densus au fost incastrate o multitudine de blocuri de piatra de provenienta locala, inafara de materialele de provenienta antica. Blocul de piatra maroniu este o gresie (roca sedimentara formata din granule de nisip cimentate) provenita de pe fundul fostei mari din era mezozoica denumita "Marea Hategului",o parte din "Oceanul Tethys".Se pot observa urmele viermilor din vechime lasate pe namolul de pe fundul marii,care apoi s-au pietrificat. Pietre asemanatoare pot fi vazute si la punctul de vizitare din localitatea General Berthelot al "Geoparcului Dinozaurilor din Tara Hategului".

Sa ne continuam drumul pe Valea Densus in amonte. Dealul Fagetului se intinde intre localitatile Densus si Stei, pe una din laturile vaii.

Se poate vedea o adevarata istorie geologica a Dealului Fagetului. Poate fi remarcata alternanta straturilor de natura vulcanica cu straturi de natura sedimentara.

Istoria geologica se masoara in milioane de ani !

Rocile vulcanice au aparut  uneori din scurgeri de lava submarina.Tufurile vulcanice care au stat o perioada mai lunga sub apa si-au schimbat proprietatile si implicit culoarea devenind verzi (mai ales cele cu continut ridicat de sticla vulcanica). Prin alterare a aparut mineralul verde denumit "celadonit" folosit inca din vechime ca si pigment de pictura. Astfel de tufuri verzi pot fi vazute intre satele Densus si Stei. 

Tot intre satele Densus si Stei pot fi vazute si "false bombe vulcanice" care apar uneori in tufurile verzi. 

Pe suprafata insulara din vechime a Tarii Hategului au vietuit numerosi dinozauri, unii de talie foarte mica, specifici zonei. Despre acesti dinozauri voi reveni cu un articol special dedicat acestor vietuitoare unice ale istoriei lumii.

Nu departe de Valea Densus, in localitatea Tustea, au fost descoperite numeroase cuiburi cu oua de dinozauri. Acestea pot fi vazute si la punctul de vizitare din localitatea General Berthelot al "Geoparcului Dinozaurilor din Tara Hategului".

Incheiem aceasta calatorie prin erele geologice care s-au scurs pe Valea Densus cu convingerea ca aceste locuri nu au fost suficient cercetate si ca este doar o chestiune de timp sa fie descoperite si aici cuiburi cu oua de dinozauri sau chiar o alta surpriza stiintifica de proportii. Prin atractia pe care o reprezinta azi turismul cultural si cel de nisa,Valea Densus poate deveni o mare atractie turistica a judetului Hunedoara si a turismului romanesc.

In localitatea Densus te poti caza la una dintre pensiunile cele mai primitoare din Tara Hategului. Este pensiunea "CASA CRISS - DENSUS" *** aflata la circa 100 de metri distanta de Biserica "Sfantul Nicolae" din Densus. Gazdele sunt foarte cumsecade si mancarea este excelenta.
Rezervari la telefon: 0769-676753      Persoana de contact: KEILING CRISTINA


  Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu