Powered By Blogger

sâmbătă, 27 aprilie 2013

Manastirea Voronet - UNESCO Romania,judetul Suceava

Poarta Sfintei Manastiri Voronet,judetul Suceava,Romania.Manastirea ortodoxa Voronet se afla in satul Voronet,situat la 36 km de municipiul Suceava,resedinta judetului Suceava, si la numai 4 km de orasul Gura Humorului.Manastirea Voronet are hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe-Purtatorul de biruinta.

Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf.Gheorghe" a fost construita din ordinul voievodului Stefan cel Mare si Sfant in anul 1488.Constructia bisericii a durat 3 luni si 3 saptamani, un adevarat record nu numai pentru Evul Mediu dar chiar si pentru perioada de azi.Pictura interioara dateaza din anul 1496 si s-a pastrat bine pana in vremurile noastre.Datorita frumusetii picturilor sale in stil bizantin Biserica Manastirii Voronet este supranumita si "Capela Sixtina a Estului".Viata monahala a durat pana in 1785,fiind intrerupta de administratia habsburgica, si s-a reluat in 1991 sub forma unei manastiri de maici.

Biserica Manastirii Voronet este o constructie de proportii echilibrate,in plan trilobat,cu turla peste bolta in stil moldovenesc.Constructia s-a pastrat in forma initiala pana zi.

Fatada de sud - Peretii exteriori sunt pictati de la fundatie si pana sub streasina.Culoarea predominanta este albastrul,supranumit si "Albastrul de Voronet".Modul de preparare al acestei culori ramane un secret pana azi.
Pictura murala exterioara - Martiriul Sf.Ioan cel Nou. Ferestrele au ancadramente gotice.

Manastirea Voronet este vizitata anual de un mare numar de turisti din toata lumea.
Turisti admirand pictura murala exterioara a bisericii Manastirii Voronet,avand o valoare patrimoniala deosebita,pentru care a fost inclusa in anul 1993 pe Lista Patrimoniului Cultural mondial UNESCO.
Fatada de vest - Pictura murala ilustrand "Judecata de Apoi".Este cea mai importanta reprezentare a artei feudale moldovenesti.A fost pictata in perioada voievodului Petru Rares,in vremea mitropolitului Grigorie Rosca.Pictura este structurata pe 4 registre tematice.
Turisti ascultand explicatiile unei maici.
Maica de la Voronet povestind despre picturile bisericii.


Ingeri si diavoli luptand pentru sufletele muritorilor,pe malul raului de foc din Iad.

Dumnezeu atotputernic si sfintii,



Fatada de vest cu pictura de pe pridvorul inchis.

Intrarea in biserica

Pictura murala exterioara care il reprezinta pe Sfantul Daniil, supranumit si Daniil Sihastrul, care a fost primul staret al Manastirii Voronet.Chilia lui Daniil Sihastrul poate fi vazuta la Putna.Langa Daniil Sihastrul este pictat mitropolitul Grigorie Rosca.Cei doi sunt ingropati chiar in biserica Manastirii Voronet.

Tablou votiv- ctitorul Manastirii Voronet -Voievodul Stefan cel Mare si familia sa.
Pictura murala interioara - 1496

Interiorul turlei bisericii Manastirii Voronet

Turisti in curtea interioara a Manastirii Voronet
Fatada de sud

Fatada de nord


Fatada de sud si de est.

Manastirea Voronet este una dinte cele mai importante atractii turistice din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu