Powered By Blogger

miercuri, 3 aprilie 2013

Cetatea Ardud,judetul Satu Mare,Romania

Cetatea Ardud,judetul Satu Mare,Romania, a fost una dintre cele mai puternice fortificatii medievale din nord-vestul Transilvaniei.Viata acestei cetati a cunoscut mai multe etape incepand inca din antichitate,cand aici era o fortificatie dacica.Cetatea medievala Ardud a fost construita de voievodul Transilvaniei Bartolomeu Dragfy (1493-1498) si terminata in anul 1481,in plan rectangular,cu turnuri in colturi. 

Voievodul Bartolomeu Dragfy era stranepotul voievodului Dragos-Voda,descalecatorul in Moldova. De asemenea era  cuscrul voievodului  Stefan cel Mare al Moldovei.

Cetatea construita de Dragfy a fost asediata si distrusa in 1565.O lunga perioada ramane in ruine.

In perioada 1703-1711 Cetatea Ardud ,in ruine, este un punct de rezistenta in Razboiul Curutilor in care principele Transilvaniei Francisc Rakoczi II a luptat impotriva Imperiului Habsburgic.De atunci dainuie o legenda.Este legenda fetei lui Rakoczi.Merita sa o aflati.Legenda spune ca armata austriaca dorea de mult sa-l prinda pe principele Rakoczi si nu reusea.Atunci au trimis un tanar si frumos ofiter care a sedus-o pe Vilma,frumoasa fata a principelui,si a aflat de la ea cand urma sa soseasca principele la Cetatea Ardud.Austriecii ataca tabara lui Rakoczi dar principele fuge prin tunelele cetatii si scapa,dar o blestema pe fiica sa.Principesa Vilma bantuie si azi prin subteranele cetatii si nu-si gaseste linistea din cauza blestemului.Tinerii care intra in tunele nu au voie sa priveasca stafia caci se vor transforma in stana de piatra.Tentatia este mare caci legenda pomeneste despre comoara lui Rakoczi.Poata ca de atunci locului i se spune "Cetatea lui Rakoczi". 
Cetatea Ardud a fost refacuta sub forma unui castel baroc in 1730 de catre groful Karolyi Sandor,fost general din armata curutilor a principelui Francisc Rakoczi II.Legenda nu ne spune daca groful a gasit atunci si comoara lui Rakoczi.

Asa aratau unifomele militare in perioada lui Francisc Rakoczi II.
Cetatea Ardud,ajunsa Castelul Karolyi, a ramas cateva secole in proprietatea familiei nobiliare Karolyi.

In anul 1894 castelul  din Ardud a fost renovat in stil neogotic.In anii regimului comunist Cetatea Ardud a ajuns o ruina .In 2012 s-au finalizat lucrarile de renovare si revitalizare a Cetatii Ardud si cetatea cunoaste o noua perioada de inflorire,pe masura istoriei sale fascinante.Caci in capela Cetatii Ardud s-a casatorit in 1847 marele poet Petofi Sandor cu Julia Szendrey,fiica administratorului castelului.Aici la Cetatea Ardud si in imprejurimi a scris poetul Petofii Sandor cateva dintre cele mai frumoase poezii de dragoste din creatia sa.

Poetul Petofi Sandor (1823 - 1849)

Altarul capelei din Cetatea Ardud.In fata acestui altar s-a oficiat casatoria poetului Petofi Sandor.
In prezent acest altar se pastreaza la Palatul Episcopal Romano-Catolic din Satu Mare ...
... impreuna cu scuptura marelui crucifix al capelei.
Pe langa aceste pagini de istorie si cultura ...

 ... o mare atractie o constituie tunelele ce legau strategic Cetatea Ardud de cetatile medievale situate in zona Partium din nord-vestul Transilvaniei.Legendele spun ca Cetatea Ardud comunica pe sub pamant,prin tunele, cu : Castelul Karolyi din Carei,Castelul Lonyai din Mediesul Aurit,Cetatea Szatmar din Satu Mare.
Castelul Karolyi din Carei,judetul Satu Mare.
Castelul Lonyai din Mediesu Aurit,jud.Satu Mare
Cetatea Szatmar,actuala Satu Mare,judetul Satu Mare.

Cetatea Ardud este recent renovata.
Arcada gotica la Cetatea Ardud

Blazoane medievale si steme contemporane



Detalii arhitectonice


Canal de fum

Festival Medieval la Cetatea Ardud
Costume de epoca la Festivalul Medieval






Cetatea Ardud - Incursiune in istoria Transilvaniei

Un comentariu:

  1. Foarte frumoasa, de abia astept sa o vad din nou, si poate pana la urma intram si in tunel cu echipament corespunzator. Ovidiu(Montreal)

    RăspundețiȘtergere