Powered By Blogger

sâmbătă, 25 iulie 2015

Adevarata Poveste a Crucii Celtice de la Napradea judetul Salaj,The True Story of the Celtic Cross from Napradea,Salaj County ,Romania

De multa vreme crucile de tip celtic au exercitat o atractie pentru localnici. Am purtat numeroase discutii cu acesti bastinasi si am putut afla doar ca aceste cruci sunt pe aceste locuri "de cand lumea si pamantul". Enigmaticele cruci sunt o curiozitate chiar si pentru arheologi sau istorici. Cert este ca sunt o atractie locala pentru credinciosi,care se inchina la aceste cruci ca si cum ar fi incarcate cu o energie aparte.

Pentru mine povestea acestor cruci celtice a inceput in urma cu vreo sase ani. Atunci am fost la Arinis (judetul Maramures) pentru a filma si fotografia crucile celtice de acolo si apoi le-am postat pe canalul meu video "maramuresguide" de pe youtube.Se spunea atunci ca ar fi singurele cruci celtice din Romania.Teoria aceasta s-a dovedit in timp a fi o teorie falsa ! Crucile celtice de la Arinis s-a dovedit ca nu sunt singurele cruci de acest fel.Cert este ca aceste artefacte sunt o adevarata fascinatie pentru unii localnici,care mi-au povestit multe despre ele.

Postarea de pe canalul "maramuresguide" de pe youtube a avut si are in continuare multe vizualizari.Subiectul este interesant. Dar in deplasarile mele in teren am descoperit ca aceste cruci celtice nu sunt unicele cruci celtice existente in zona, asa cum spunea toata lumea.
 Am desfasurat o indelungata munca de teren in care am avut satisfactia de a vedea locuri minunate ale Ardealului. Incetul cu incetul am identificat multe locatii ale crucilor celtice din aceasta zona.

Cu rabdare si rigurozitate am cercetat peste 30 de localitati din judetele Maramures si Salaj, aflate in zona de nord-vest a Romaniei. Am descoperit aici peste 70 de astfel de cruci. Eu le numesc "Cruci Solariene de tip Celtic",deoarece este greu de crezut ca sunt facute de mana celtilor sau macar pe vremea celtilor. Insa faptul ca aspectul lor este atat de asemanator cu alte artefacte similare celtice face ca denumirea de "Cruci Celtice" sa fie potrivita. Proiectul meu dureaza de cativa ani si poate va mai dura tot atatia ani. Am descoperit aceste artefacte,le-am fotografiat si le-am clasificat. Am elaborat o harta a localizarii acestor artefacte pe tipuri si localitati.Spiritul meu ingineresc m-a ajutat chiar si atunci cand este vorba despre un hobby. Pentru ca hobby-ul meu este fotografia dar si istoria. In urma acestor descoperiri s-a conturat o ipoteza de lucru : in nord-vestul Romaniei, pe teritoriul judetelor Maramures si Salaj,se constata o influenta celtica in cultura locala. Dar unde si cum se manifesta aceasta influenta in zona ?
Influenta celtica se manifesta tocmai prin monumentele funerare de tip celtic existente intr-un numar atat de mare in bazinul Somesului si in zona adiacenta. Dar de unde aceasta influenta celtica ? Am inceput sa analizez aceasta ipoteza. Am discutat cu profesori de istorie despre aceasta zona si nu numai.S-a conturat astfel o teorie care s-ar putea confirma: Celtii au inaintat pe cursul marilor rauri ale Transilvaniei (si pe cursul Somesului) in perioada secolelor VI-II i.Ch. si au supus populatia locala. Izvoarele istorice ne indica prezenta pe meleagurile noastre a tribului celtic al anartilor. Celtii au stapanit aceste locuri pana la razboaiele cu regele dac Burebista,care i-a invins si i-a impins pana in zona Panoniei sau chiar mai departe. Razboaiele lui Burebista cu triburile celtice s-au desfasurat in perioada anilor 60-59 i.Ch. Enclave celtice supuse Regatului Dac au mai ramas pe aceste locuri din bazinul Somesului (NV Romaniei de azi),datorita faptului ca zona este relativ izolata si inconjurata de paduri dese.Celtii au convietuit aici cu dacii timp de secole si au fost asimilati de acestia. Dupa cucerirea de catre romani a Daciei aceasta zona bogata a ramas inafara cuceririi romane, in zona Daciei Libere. Dacia Porolissensis era aproape si era o zona predilecta pentru incursiunile de jaf ale razboinicilor daco-celti. Influenta celtilor asupra dacilor a fost covarsitoare. Dacii au avut numai de invatat de la civilizatia celtica, ce avea o cultura mai avansata decat civilizatia dacica.S-a produs astfel un mix de culturi. Deci in zona cercetata de mine se constata aceasta influenta culturala celtica.Se poate constata si in teren aceasta.Consider ca dovezile materiale pot confirma aceasta teorie,chiar daca nu exista izvoare scrise.Se poate spune ca daco-celtii sunt stramosii nostri. Astfel de dovezi ale influentei celtice in Europa s-au conturat si dupa cercetarile genetice intreprinse in ultimii ani. 

In deplasarile mele in teren am cercetat si zona localitatii Napradea din judetul Salaj. Si pe aceste locuri am gasit cateva "Cruci Celtice". 

In Cimitirul Vechi din Napradea am gasit o astfel de "Cruce Celtica" rupta si practic aruncata la gunoi. Era deteriorata dar totusi intr-o stare acceptabila ce impunea rapid masuri de salvare. Era data de 20 mai 2015 orele 17. Am sesizat imediat ca acest artefact este in pericol. Am telefonat domnului dr.Ilie Gherhes ,sef de sectie la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.Cu acesta am tinut legatura telefonica si l-am informat in decursul timpului despre cercetarile mele. Deci si aceasta situatie i-a fost comunicata in cel mai scurt timp. A doua zi am vorbit la telefon si cu domnul dr.Teodor Ardelean,directorul Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu" din Baia Mare,despre care stiam ca sotia domniei sale este chiar din Napradea. Domnul dr.Teodor Ardelean cunoaste bine localitatea Napradea si are multi prieteni si colaboratori aici. In discutia telefonica i-am povestit ca acest artefact este practic in pericol si se impune salvarea sa.Teodor Ardelean a vorbit telefonic cu preotul Porumb Viorel din Napradea si a obtinut acceptul sau ca acest artefact distrus sa poata ajunge in custodia Muzeului de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.Contributia domnului dr.Teodor Ardelean in salvarea acestui artefact este deci capitala. Dupa aceea a mai trecut un timp pana domnul dr.Ilie Gherhes a mers sa ridice artefactul de la Napradea. Am fost foarte ingrijorat deoarece hotii de artefacte cauta astfel de obiecte, astfel ca artefactul nostru era in mare pericol de a disparea sau chiar de a fi distrus din greseala. De multe ori nepasarea este dusmanul de moarte al acestor artefacte.Cat despre vechimea acestui artefact ... se impune o analiza de specialitate si nu numai. Pot doar sa spun ca am discutat cu profesorii de istorie din aceasta zona ( nu dau momentan nume,dar le multumesc pe aceasta cale) si se contureaza o ipoteza care va fi prezentata cu ocazia viitoarei mele expozitii de fotografie avand ca subiect "Crucile Celtice". 

In data de 7 iunie 2015 cercetarile mele au fost expuse la Castelul Karolyi din Carei,judetul Satu Mare,cu ocazia vernisajului expozitiei mele de arta fotografica "Simboluri astrale in arhitectura traditionala maramureseana".

In cadrul vernisajului expozitiei am avut o expunere cu proiectii a descoperirilor mele in privinta influentei celtice in nord-vestul Romaniei. Am prezentat si dovezile fotografice ale existentei "Crucilor Solariene de tip Celtic" intr-un numar atat de mare in aceasta zona. La expunere a participat si domnul arheolog Hago Attila,directorul Muzeului de Istorie din Carei. Acesta a participat la cercetarile arheologice din zona Carei-Piscolt unde au fost gasite cele mai multe dovezi ale civilizatiei celtice din Romania.Tot aici a fost descoperit si vestitul "Coif Celtic de la Ciumesti" in anul 1961.Vazand expunerea mea acesta a declarat ca ipoteza influentei celtice in zona cercetata de mine se confirma. Si a subliniat ca aceste cruci pot fi denumite ca si "Cruci Celtice".

Discutiile despre simbolurile astrale s-au continuat si la vizionarea expozitiei mele de arta fotografica. Aceste simboluri apar intr-o forma asemanatoare si pe ceramica celtica gasita in zona Carei-Piscolt , potrivit declaratiilor arheologului Hago Attila.

In toata aceasta perioada am urmarit salvarea artefactului.Timpul a trecut si in  5 iulie 2015 transportul artefactului s-a facut de catre domnul Gherhes. Eu l-am ghidat telefonic spre locul unde poate fi gasit artefactul. Dupa orele 20 artefactul a fost adus in Baia Mare si am putut vedea personal "Crucea Celtica din Napradea" ajunsa cu bine in portbagajul masinii cu care a fost transportata.Se incheia astfel o lunga perioada de asteptare si emotii legata de salvarea acestui artefact care apoi a fost declarat "unicul artefact de acest fel expus la un muzeu din Romania".
Ca de obicei in Romania contributia oamenilor de bine la o anumita actiune ramane anonima.Ca participant eu doresc sa multumesc pentru salvarea acestui valoros artefact persoanelor implicate :
- Domnului dr.Teodor Ardelean care prin interventia sa a obtinut aprobarea transportarii artefactului la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare ;
- Domnului preot Porumb Viorel din Napradea care a incuviintat expunerea artefactului la  
Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare ;
- Domnului dr.Ilie Gherhes pentru transportarea si expunerea artefactului la 
Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.
Fara actiunea conjugata a tuturor acestor iubitori de cultura s-ar fi pierdut o pretioasa marturie din patrimoniul nostru ardelenesc,dar care azi poate fi vazuta intr-o unitate muzeala din Baia Mare. Rezultatele de pana acum ale cercetarilor mele despre influenta civilizatiei celtice in nord-vestul Romaniei vor aparea intr-o publicatie aflata in pregatire.Va aparea si un album de fotografie despre "Crucile Celtice".Cercetarile mele in zona continua. In anii ce urmeaza voi mai gasi probabil noi dovezi ale influentei celtice pe meleagurile noastre.
O noua expozitie de fotografie despre simboluri se anunta cu ocazia unei Conferinte de Etnologie in toamna anului 2015. Pana atunci va las sa admirati fotografia  intitulata "Cruce Celtica in Amurg" realizata in anul 2015.

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

7 comentarii:

 1. In cimitirul din Motis(Salaj) exista o astfel de cruce,in conditii destul de bune. Nu este atat de slefuita de timp Se pot observa si unele semne sau litere.

  RăspundețiȘtergere
 2. Am gasit cruci identice in GRECIA!
  https://www.atlasobscura.com/places/abandoned-bogomils-graveyard
  Dar NU pot fi bogomile intrucat acestia NU acceptau crucea!
  (oct.ciobanu@gmail.com)

  RăspundețiȘtergere
 3. Misterul a fost dezlegat https://www.rumaniamilitary.ro/misterul-crucilor-inelate

  RăspundețiȘtergere
 4. https://www.rumaniamilitary.ro/misterul-crucilor-inelate

  RăspundețiȘtergere
 5. Cultura cu pricina se numeste La Tène, iar Burebista mai era denumit si celtoctonul, era faimos pt decimarea invadatorilor din valul Hallstatt la inceput, dupa care incet incet, i-a inglobat in armata lui avansata tehnologic

  RăspundețiȘtergere
 6. ‘Celtoi’ were described by Greek historians about 550 BCE , who believed they were related to Thracians. They claimed that the Celts became more warlike when an eastern tribe of Celts from what is now Transylvania and what was part of Thrace developed better weapons and overcame the leaders of the earlier culture in what is now Austria. Some modern archeological evidence supports this, and researchers have named this later group La Tene Culture Celts. By about 400 BCE most of Europe north of the Mediterranean coast was dominated by the La Tene Celtic culture. They had become accomplished warriors and excellent boat-builders and navigators. Though Hallstatt Celts had preceded them in settlement, it was La Tene culture Celtics that eventually ruled the British isles, and sacked Rome several times during this period, and over time proved to be Rome’s most difficult opponents.

  RăspundețiȘtergere
 7. Totuși, crucile bogomililor: O. Ciobanu, The Role of the Vlachs in the Bogomils’ Expansion in
  the Balkans., Journal of Balkan and Black Sea Studies Year 4, Issue 7, December 2021, pp. 11-32.

  https://dergipark.org.tr/tr/pub/balkar/issue/67592/981420

  RăspundețiȘtergere