Powered By Blogger

duminică, 19 iulie 2015

MedievArtFestArdud 2015 - 800 de ani de atestare documentara (1215-2015) a orasului Ardud,judetul Satu Mare,Romania

La Cetatea din Ardud a avut loc o noua editie a festivalului medieval care a devenit o traditie locala. In decorul medieval al cetatii s-au instalat corturile cavalerilor veniti aici din toate zarile.Trei zile de turnir,muzica si targ medieval,menite sa readuca atmosfera evului mediu pe aceste locuri atat de incarcate de istorie.

 Editia din 2015 a festivalului medieval " MedievArtFestArdud " este dedicata implinirii a 800 de ani de lupta si credinta in Ardud. Festivalul s-a desfasurat in perioada 17-19 iulie 2015 si a fost doar o parte a manifestarilor care au marcat aniversarea a 800 de ani de la atestarea documentara (1215-2015) a orasului Ardud din judetul Satu Mare.

Tabara medievala s-a instalat pe platoul Cetatii din Ardud,care s-a umplut din nou de freamatul cavalerilor si domnitelor,precum si de cel al participantilor veniti sa admire festivalul din Ardud,ajuns acum la a III-a editie. 

Panoplii pline de arme,drapele cavaleresti,camasi de zale si armuri fac deliciul pasionatilor de istorie a Evului Mediu. Membrii a numeroase ordine cavaleresti si-au dat intalnire la Cetatea de la Ardud in iulie 2015.

Cavalerii si domnitele s-au ferit de soarele fierbinte la umbra unui cort medieval,strajuiti de blazoanele mandre.

In Cetatea din Ardud poate fi auzit din nou zanganit de arme si lupte cavaleresti ca acum cateva secole in principatul Transilvaniei.

Duelul cavalerilor.

Cavaleri incrucisand spadele.


Stegar langa o panoplie cu arme medievale.

Coifuri si platose medievale.

Spionam ce se intampla in interiorul unui cort medieval.Un cavaler admira indemanarea cu care sunt impletite cozile unei domnite.

La bucataria medievala bucataresele resimt caldura torida a acestor zile de iulie. La peste 35 de grade Celsius este foarte greu sa prepari mancarea,chiar folosind o reteta medievala. 

Si vizitatorii festivalului resimt vremea extrem de calda chiar daca imbracamintea casual contemporana este mult mai subtire decat imbracamintea medievala. In aceasta atmosfera incinsa este extrem de greu sa rezisti daca esti imbracat in armura.

Sub soarele fierbinte de iulie cavalerii raspund cu rabdare si pasiune la intrebarile copiilor veniti in numar mare la festivalul medieval de la Ardud.

Un calau inspaimantator se prezinta in fata copiilor.Oare a reusit sa-i sperie ?

Acest calau medieval se dovedeste a fi de fapt o persoana extrem de simpatica. El explica cu lux de amanunte secretele meseriei de calau.Copii doresc sa stie cat mai multe despre armele cavalerilor medievali.

Simpaticul calau medieval povesteste copiilor despre aceasta meserie practicata in vechime. In Transilvania ultimii calai si-au facut meseria in secolul al XVIII-lea. Erau vremuri in care viata unui om nu avea mare pret.

Dar uite ca mai sunt unii curiosi dornici sa experimenteze pe pielea lor senzatii tari din Evul Mediu ! Am mai vazut asa ceva si la Cetatea Poienari,dar acolo era vorba de o cetate a lui Vlad Tepes. 

Sa vedem ce s-a mai facut pe la Cetatea din Ardud.Oamenii din Ardud stiu cum sa gospodareasca aceasta cetate,care este cel mai pretioas obiectiv istoric din patrimoniul cultural al orasului Ardud.

Turistii care viziteaza Cetatea din Ardud sunt intampinati cu toate informatiile necesare. La loc de cinste este expus blazonul familiei Dragfi.

Armura medievala.

Vitraliile mestesugite dau atmosfera medievala cetatii.

Vitraliu cu stema contemporana a orasului Ardud,judetul Satu Mare,Romania.

Cetatea din Ardud este locul in care s-au desfasurat cele mai importante momente din istoria de 800 de ani de lupta si credinta a localitatii Ardud. Pe amplasamentul cetatii s-au gasit urme de locuire inca din Epoca Bronzului. Epoca de glorie a cetatii din Ardud este in secolele XV-XVI cand Bartolomeu Dragfi,voievodul Transilvaniei,construieste cetatea de piatra Ardud care devine una dintre cele mai importante resedinte nobiliare din aceasta zona a Europei. Mai multe despre aceasta perioada puteti afla chiar pe www.tudorphotoblog.blogspot.com accesand albumul "Cronica familiei Dragfi din Transilvania". O expozitie de fotografie cu acest subiect a fost prezentata cu ocazia simpozionului de istorie care a avut loc in 18 iulie 2015 la Primaria Ardud.

Bustul de bronz al lui Bartolomeu Dragfi,voievodului Transilvaniei,strajuieste Cetatea Ardud si este patronul spiritual al acestui festival medieval desfasurat pe aceste locuri istorice.Cred ca Bartolomeu Dragfi poate sa fie mandru de urmasii sai care aniverseaza 800 de ani de existenta a comunitatii ardudene.
In iulie 2015 orasul Ardud a sarbatorit implinirea a 800 de ani de atestare documentara. Nu multe localitati se pot lauda cu asa o istorie indelungata si prestigioasa. In perioada anilor 1215-2015 peste aceasta urbe au trecut uneori ani zbuciumati si grei iar alteori ani gloriosi si de bunastare.Opt secole a strabatut Ardudul prin valtoarea vremilor.
Pe monumentul dedicat implinirii a 800 de ani de atestare documentara a orasului Ardud sta la loc de cinste basorelieful ce il reprezinta pe voievodul Transilvaniei Bartolomeu Dragfi,care este cel mai glorios personaj istoric al Ardudului.

In prezent Ardudul este un oras in plina dezvoltare,dinamic si mandru de istoria sa. Tocmai de aceea strategia de dezvoltare durabila a edililor locali este "Ardud - Oras Turistic Medieval ".

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu