Powered By Blogger

duminică, 18 octombrie 2015

Cetatea Colt-judetul Hunedoara,Colt Fortress-Hunedoara County,Romania,Europe

Una dintre cele mai puternice fortificatii medievale din Transilvania se inalta si azi pe un pisc de stanca ce domina Valea Rausorului din judetul Hunedoara. Este Cetatea Colt din Tara Hategului. Din copilarie am citit despre aceasta cetate inexpugnabila si mi-am dorit sa ajung odata pe aceste locuri.

Iata ca pornim spre Cetatea Colt,strabatand localitatile pitoresti aflate in zona de la poalele Muntilor Retezat.Trecem prin comuna Rau de Mori din judetul Hunedoara, aflata nu departe de orasul Hateg. In satul Clopotiva trecem chiar pe la poalele vestitului paradis al parapantistilor. Dealul Clopotiva este un splendid punct de belvedere pentru fotografi si un excelent loc de decolare pentru parapantisti. Prezenta acestor iubitori ai zborului extrem se face simtita de la departare caci cerul era plin de parapante multicolore in acea zi de vara. Pentru o clipa am avut senzatia ca unul dintre acesti temerari ai vazduhului aterizeaza chiar in fata masinii mele. Din Clopotiva se poate ajunge la Parcul National Retezat trecand pe la barajul de la Gura Apelor. Acesta este cel mai mare baraj realizat din anrocamente si miez de argila din Europa. Dimensiunile barajului de la Gura Apelor intrec de trei ori dimensiunile piramidei lui Keops din Egipt (una din cele 7 minuni antice ale lumii). Lasam in dreapta drumul spre Retezat si ne continuam drumul nostru prin frumoasele sate hategane Brazi si Rau de Mori.  
 In satul Rau de Mori m-a uimit un bolovan urias care este un martor tacut al istoriei de milioane de ani a Tarii Hategului. Despre istoria geologica a acestei zone am mai scris in postarile anterioare de pe tudorphotoblog :
- "Lumea Disparuta de pe Valea Densus - judetul Hunedoara" = octombrie 2015,
- "Valea Dinozaurilor din Tara Hategului - judetul Hunedoara" = octombrie 2015. 

 Traversam satul Rau de Mori si ne indrepatam spre satul Suseni. In departare se vede deja Cetatea Colt. Aceasta a fost cladita in perioada medievala intr-o pozitie ce domina strategic Valea Rausorului si imprejurimile.

 La iesirea din satul Suseni ne intampina un indicator ce semnaleaza prezenta obiectivelor turistice pentru care am batut atata drum.Curtea nobiliara a Candestilor este intr-o stare de ruina avansata unde practic in scurt timp vestigiile vor fi praf si pulbere. Pentru a ajunge la Cetatea Colt se urca in stanga pe o poteca batatorita prin padure. Poteca urmeaza o vreme urma unui torent.

 Pornesti pe poteca spre varful Colt si dupa circa o ora de urcat esti langa cetatea aflata azi in ruina. Mai pot fi vazute donjonul masiv si zidurile de aparare grav afectate de trecere timpului.O parte din curtine s-au prabusit in prapastiile ce inconjoara fortificatiile. Intregul ansamblu arhitectonic al cetatii necesita urgent o consolidare de proportii altfel o degradare accelerata l-ar putea pune in pericol.

 Cetatea Colt a fost ridicata la inceputul secolului XIV pe un varf stancos numit Varful Coltului. De aici vine si denumirea cetatii. Amplasarea fortificatiei pe acest colt de stanca, la mare inaltime deasupra cursului de apa Rausor, face din Cetatea Colt cea mai puternica cetate cneziala din Transilvania la vremea respectiva.Cetatea a fost construita din piatra de catre familia cnezilor Candea din Tara Hategului si a avut un rol de refugiu sau aparare intr-o vreme in care conflictele dintre cnezii locali hategani erau frecvente.
Dupa aparitia pericolului otoman valoarea acestei fortificatii strategice devine si mai mare. Prima incursiune a trupelor otomane are loc in anul 1420,cand oastea voievodului Transilvaniei Nicolae Csaki este infranta de catre turci in zona Portilor de Fier ale Transilvaniei (azi intre satele Zeicani si Bucova). Atunci este distrusa Cetatea Orastie si pustiita zona de catre turci,care ajung pana aproape de Sibiu.
In vara anului 1442 membrii din familia cneziala Candea participa alaturi de Ioan de Hunedoara la victoria de la Poarta de Fier a Transilvaniei asupra marii ostiri otomane condusa de catre Sehabeddin,beylerbey-ul Rumeliei. Cneazul Ioan Candea si cei trei fii ai sai au luptat cu eroism si capata numele de "capitanii de la Rau de Mori", fiind recompensati cu administrarea vamii Zeicani si in 1447 cu mosia de la Santamaria-Orlea.Treptat familia Candea ajunge sa stapaneasca peste 30 de sate in Tara Hategului. In anul 1462 cnezii Candea devin stapanii turnului de la Subcetate. Pentru a putea accede la functii inalte cnezii Candea trec la catolicism la sfarsitul secolului XV si isi schimba numele in Kendeffy (maghiarizat - fiul lui Kende, fiul capeteniei ).Ultimele amenajari ale cetatii s-au facut in secolul XVII.   

 Un aspect care face si mai atractiva Cetatea Colt este prezenta acestor locuri in marea literatura, fiind sursa de inspiratie pentru binecunoscutul roman "Castelul din Carpati" scris de marele scriitor francez Jules Verne, publicat in anul 1892. L-am citit si eu cand eram elev,candva la sfarsitul secolului XX.

In apropierea soselei asfaltate spre Rausor se afla Schitul Colt,denumit de unii Manastirea Colt.

Biserica cneziala Colt a fost ctitorita de cnejii Colt la inceputul secolului XIV. De aici se vede o priveliste minunata cu piscul si Cetatea Colt.

Priveliste cu Cetatea si Schitul Colt.

Contrafort si Cetatea Colt.

Biserica si Cetatea Colt.

In anul 1782 familia Kendeffy si-a construit o noua resedinta in localitatea Santamaria-Orlea, langa orasul Hateg. Edificiul cunoscut sub numele de Castelul Kendeffy a fost construit in stil baroc si renovat in stil neo-gotic in secolul XIX. Actualmente este inchis, necesitand o renovare de proportii. A fost retrocedat urmasilor familiei dar acestia nu se grabesc sa-l salveze de la degradare.

Sa privim inca odata panorama Cetatii Colt,azi un adevarat cuib de vulturi asa cum pe vremuri era un salas al vitejilor luptatori din familia cnezilor Candea.Voi reveni cu o postare despre Biserica cneziala a Candestilor de la Schitul Colt, care merita si ea atentia noastra.

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

3 comentarii:

 1. https://911serialonlinesubtitratsezonepisod.blogspot.com/

  RăspundețiȘtergere
 2. Toate mulțumesc instituțiilor de credit pentru împrumut pentru că m-au ajutat cu împrumutul meu de 135.000,00 USD, după ce a fost înșelat de 6 ori de către oameni falși care se ridică la împrumuturi.

  Numele meu este rethabile grace, sunt din Africa de Sud și locuiesc în orașul Johannesburg. Acum o lună căutam un împrumut online și am văzut creditori diferiți pe internet și cu câteva mărturii false și am aplicat de la ei și tot ce am primit a fost escrocii, am aplicat mai mult de 6 companii și am fost înșelat până la capăt. Așa că am renunțat la speranță până când am decis să verific din nou dacă voi găsi ajutor în timp ce căutam și m-am stabilit să caut o companie legitimă de împrumut. Am găsit această companie numită Instituții de credit de împrumut. Am văzut o mulțime de mărturii pe care oamenii le comentează despre el dar pentru că am fost înșelat în mod individual, am crezut că este o înșelătorie, dar am făcut ceea ce mi s-a cerut și am așteptat împrumutul meu, iar domnul Ilie mi-a spus în mai puțin de 48 de ore că voi fi cu împrumutul meu în siguranță, nu cred am crezut că este și o înșelătorie, așa că în acea zi a fost noapte în Africa de Sud și am dormit a doua zi dimineața când m-am trezit, am primit o alertă de la banca mea că există bani în contul meu și imediat am sunat banca mea pentru a confirma iar managerul băncii mi-a spus să vin imediat la bancă și m-am dus imediat, banca s-a deschis în timp ce managerul băncii mi-a verificat contul. Am văzut o sumă de 135.000,00 USD, adică dolari americani și i-am explicat managerului că am solicitat o împrumut online și managerul meu de bancă era sho Am verificat dacă a existat încă o companie de împrumut reală și legitimă, sunt atât de fericită, mulțumită instituțiilor de credit de împrumut. oricui are nevoie de un împrumut, chiar dacă ați fost înșelat înainte de a solicita de la această companie și fiți siguri că această companie nu vă va dezamăgi. Cu respect pentru oricine îmi citește mesajul și puteți contacta această companie prin e-mail: loancreditinstitutions00@gmail.com
  folosesc și Whatsapp: +393510483991
  Încă o dată salutările mele către oricine îmi citește mesajul și mă rog să fii fericit, așa cum sunt astăzi cu această companie, deoarece aduc mai mulți oameni la această companie pentru a ajuta.

  Spune că eu Rethabile Grace te-a îndreptat spre ele

  RăspundețiȘtergere
 3. Aveți nevoie de un împrumut urgent și de încredere la o rată a dobânzii accesibilă? De ce să nu contactați ESPEN COOKS? Împrumuturile ESPEN COOKS sunt cea mai bună și mai rapidă companie de împrumut în care puteți solicita un împrumut și puteți obține un răspuns urgent și de încredere. contactați ESPEN COOKS și obțineți împrumutul în 24 de ore. cooksespen@gmail.com

  RăspundețiȘtergere