Manastirea Ortodoxa Sapanta-Peri,comuna Sapanta,judetul Maramures,Romania.
Cronica familiei Dragfi incepe in Maramuresul voievodal.Cel care a consacrat in istorie aceasta familie a fost cneazul Dragos zis Dragos-Voda. Istoricii nu au reusit sa descopere adevarata sa nativitate. Este disputata provenienta sa: Dragos din Giulesti,Dragos din Bedeu,etc.Cert este ca Dragos-Voda a ajuns sa ocupe functia de voievod al Maramuresului pe la mijlocul secolului al XIV-lea,in vremea regelui Ludovic I de Anjou al Ungariei (1342-1382) supranumit si Ludovic cel Mare. In acea perioada voievodatul Maramures era sub suzeranitatea Coroanei Ungare. Dragos-Voda era un voievod razboinic dar bun administrator al tarii. In localitatea maramureseana Peri,aflata pe domeniile lui Dragos-Voda, functiona Manastirea Ortodoxa "Sfantul Mihail"-Peri, disparuta in 1703, localizata pe teritoriul de azi al Ucrainei,caci in evul mediu Tara Maramuresului se intindea peste Tisa pana la Muntii Beskizi Rasariteni si Carpatii Padurosi. Abia in anul 1990 s-au repus bazele Manastirii Sapanta-Peri in Romania,continuatoarea traditiilor culturale si religioase ortodoxe din vremea dragosestilor.
Legenda descalecatului lui Dragos-Voda
O legenda frumoasa povesteste descalecatul lui Dragos-Voda in Tara Moldovei. Se spune ca voievodul Dragos si suita sa de maramureseni erau la vanatoare in Muntii Carpati, urmarind un bour. Haituiala bourului s-a prelungit pana in codrii de azi ai Moldovei.Cainii de vanatoare ai voievodului cadeau unul cate unul si numai cateaua Molda a putut haitui fiara pana cand aceasta ajunse la un rau mare. Bourul se arunca in apa si cateaua Molda sari dupa el dar se ineca in apelea involburate. Dragos-Voda arunca buzduganul sau spre bour si il lovi de moarte drept in frunte.Apoi taie capul fiarei si il pastra ca trofeu de vanatoare. Legenda spune ca locurile acelea i-au placut lui Dragos-Voda si acesta a hotarat sa stapaneasca aceste meleguri. Locul vanatorii a fost numit Boureni.Cursul mare de apa a fost botezat raul Moldova,in amintirea catelei Molda.Tara in care curge raul a fost numita Moldova,dupa numele acestui rau de munte.Capul de bour a fost ales stema Tarii Moldovei.Tara a fost populata cu oameni din Maramures. Legenda a fost pomenita de cronicarul Grigore Ureche in "Letopisetul Tarii Moldovei",de Miron Costin sau de altii.Cert este ca exista multe influente maramuresene in cultura moldoveana. In privinta bourului,pot spune ca mult prea adesea bourul este confundat in legende cu zimbrul. Poate pentru ca bourul a disparut demult de pe meleagurile noastre romanesti. Altminteri este o bovina de talie mai mare decat a zimbrului deci confuzia nu poate fi tolerata. |
Mai are urmasi voievodul Dragos de Maramures si azi. E destul sa cititi fisele din sectiunea de istorie a Bibleotecii Baia Mare sau sa mergeti la cea din Satu Mare care detine originalul, dar ar fi simplu sa cititi intai fisele (rezumat) ce va vor fi oferite cu drag in Baia Mare; apoi sa il contactati pe preotul paroh al bisericii din cadrul Sf.Manastiri Bistrita, jud Valcea parintele Bartolomeu din neamul Miclenilor innobilat de un Dragos sau din urmasii voievodului si sa ii cititi cartea sa, iar daca a decedat, atunci cautati pe calugarita care il aseconda in munca sa de istoric. O sa descoperiti ca o ramura a Dragosestilor s-a retras langa Baia Mare pe dealul Ardusatului, ca satul Coltirea este compus din urmasii voievodului si ca sunt oameni vii azi, care au copii si sunt vrednici. O sa descoperiti si un complot prin care fu ruinata printr-o tranzactie nefireasca pe campul de lupta o ramura a Dragosestilor care au pierdut atunci 4 orase cetati si terenurile aferente, intrate in posesia nobilului ungur Teleki.
RăspundețiȘtergereVa multumesc pt munca de cercetare sustinuta.
Pe mama mea a chemat-o dragos, cu nemele de fata. Tatal ei, bunicul meu, era din Ardud. Este posibil sa fim urmasi de-ai Dragosenilor?
RăspundețiȘtergere