sâmbătă, 15 februarie 2014

Enigme din Transilvania (Partea 1),Enigmes from Transylvania (Part 1),Romania,Europe

                                    ENIGME  PREISTORICE
                        TALPA  DE  ALUMINIU  DE  LA  AIUD
Artefactul cunoscut sub numele de "Talpa de aluminiu de la Aiud" este unul dintre cele mai controversate artefacte din lume. A fost descoperit in anul 1973, intr-o balastiera din lunca raului Mures langa Aiud,judetul Alba,din centrul Transilvaniei.In urma analizelor chimice s-a stabilit ca acest obiect este realizat dintr-un aliaj compus in majoritate din aluminiu.Numai ca acest obiect a fost descoperit la o adancime de circa 10 metri,alaturi de oseminte de animale preistorice (fosile de rinocer lanos).Sa fie oare obiectul de aluminiu contemporan cu fosilele de mamifere preistorice,vechi de circa 80.000 de ani ? Aluminiul (elementul chimic Al) a fost descoperit de catre savantul danez Hans Christian Oersted abia la inceputul secolului al XIX-lea si a fost produs la scara industriala incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea.Deci chiar daca este al treilea element ca raspandire in scoarta terestra (dupa oxigen O si siliciu Si) a fost descoperit si folosit de catre oameni abia de putin timp.Azi aluminiul (Al) este un metal foarte folosit in civilizatia umana alaturi de fier (Fe).Artefactul de la Aiud este acoperit cu un strat gros de oxid de aluminiu care nu putea sa se produca decat in sute sau chiar mii de ani.Unele analize dateaza varsta artefactului la circa 250.000 de ani...

Artefactul de aluminiu de la Aiud da nastere la intrebari :
- Cine,unde,cum si cand a fost realizat acest obiect ?
- Este un obiect de provenienta terestra sau extraterestra ?
- Cum a ajuns acest obiect alaturi de oseminte stravechi ?
- Sunt oare intemeiate ipotezele paleo-astonautice si UFO-logice ?
Dar oare cate intrebari se pot pune despre aceasta enigma ! Cate dintre ele isi vor afla raspunsul vreodata?  

Artefactul de aluminiu de la Aiud este expus la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.Am avut ocazia sa-l vad si va asigur ca a exercitat o fascinatie aparte asupra mea, mai ales ca stiam povestea sa.Voi reveni mai pe larg cu aceasta enigma...
                           TABLITELE  DE  LA  TARTARIA
Enigmaticele Tablite de la Tartaria inca sunt sub lupa ! Din anul descoperirii lor (1961) sunt inca subiect de controverse !Le-am vazut expuse la Muzeul de Istorie a Transilvaniei si am fost impresionat de aceste exponate.


In anul 1961 arheologul roman clujean prof. Nicolae Vlassa (1934-1984) descoperea in localitatea Tartaria (Tartaria de Mures,judetul Alba,Transilvania,Romania) artefacte ce vor declansa ample dezbateri in lumea arheologilor.Este vorba de trei placute din lut nears ce sunt cunoscute sub denumirea de "Tablitele de la Tartaria". Dar ce este atat de inedit la aceste placute de lut si ce le face sa fie atat de interesante ? Aceste placute de lut sunt inscriptionate cu o scriere pictografica foarte asemanatoare cu scrierea sumeriana,dar mai veche decat aceasta.Reamintim faptul ca Sumer-ul este o zona din Mesopotamia (Irak-ul de azi) unde se considera ca a fost unul din leaganele civilizatiei umane si aici s-a gasit cea mai veche scriere umana de pana la descoperirile din anul 1961 din Romania.Dar lumea stiintifica este sceptica si azi !
Tablitele de la Tartaria dau nastere la intrebari :
- De ce nu este recunoscuta vechimea tablitelor in lumea arheologica ?
- Ce revolutie stiintifica ar declansa in reconsiderarea istoriei umane ?
- Pe cine ar deranja daca Romania ar fi unul din leaganele civilizatiei umane ? 
Vezi si postarea Tablitele de la Tartaria,Tartaria Tablets-pe tudorphotoblog ianuarie 2014.

                                     ENIGME  MINERALE
Un extraordinar exponat de calcit a fost descoperit in anul 1980 in mina Herja de la Baia Mare,judetul Maramures.Specialistii nu au reusit sa gaseasca o explicatie pentru perfectiunea cu care natura a impartit sfera de calcit de 8 cm diametru in doua parti egale,una de culoare alba si cealalta de culoare neagra.Este o adevarata enigma minerala si valoarea exponatului unic este greu de evaluat.Poate fi chiar inestimabil !Am vazut acest exponat si puteti sa ma credeti ca este extraordinar.Sfera de calcit de Herja da nastere la intrebari :
- Cum a reusit natura sa creeze o astfel de perfectiune ?
- Cine a furat acest exponat inestimabil de la Muzeul de Mineralogie Baia Mare ?
- Unde este ascuns acest calcit inestimabil ? In ce colectie particulara se afla acest calcit de Herja ?

Deoarece acest exponat a fost expus pana in 26 ianuarie 2014 la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare.In aceasta vitrina era expus in momentul in care a fost furat in noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2014.Exponatul NU a fost recuperat pana in prezent !Toti cei care pot oferi informatii despre acest exponat unic sunt rugati sa apeleze la Politia Baia Mare,judetul Maramures.Desi pare sa fi fost un furt la comanda,mai repede sau mai tarziu exponatul va apare pe piata neagra a mineralelor in Romania dar mai ales din strainatate.
Fotografia a fost facuta a doua zi dupa jaful de la Muzeul de Mineralogie Baia Mare (27.01.2014)
In curand veti putea vedea pe tudorphotoblog :
- ENIGME  ANTICE  DIN  TRANSILVANIA.
- ENIGME  MEDIEVALE  DIN  TRANSILVANIA.
Toate acestea cu fotografii originale (c) Ilie Tudorel,neretusate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu