duminică, 19 ianuarie 2014

Craciun in Tara Lapusului,Christmas in Lapus Country,Maramures,Romania,Europe

Se aud bice pocnind pe ulitele din satele din Tara Lapusului,semn ca se aduna colindatorii de Craciun.

Satele din Tara Lapusului pastreaza cu sfintenie traditiile,datinile si obiceiurile specifice Sfintelor Sarbatori ale Craciunului.
Feciorii sunt gata de colindat !

Iata si un fecioras !

Grup de colindatori din Cupseni !


Grupul de colindatori cu "Plugusorul".

Chiar si coconii cei mici umbla la colindat de Craciun.

Pentru a cinsti pe colindatori s-a taiat un porc.Porcul s-a parjolit cu paie si apoi a fost transat pentru carne,slanina,costita si maruntaie.Din acestea s-au preparat gustoase mancaruri lapusene, respectand retetele traditionale, in ceaune puse la foc de lemne.

Carnati si caltabosi ...

Socacitele (bucataresele) prepara o tocana din carne de porc.

Si un cocon da o mana de ajutor !

Tocana de porc merge cu mamaliga de parga.

Poftiti la masa si la un pahar de horinca (palinca tare din Maramures) !
Tocanita din carne de porc se consuma proaspata si calda cu mamaliga sau cu paine de casa coapta in cuptor.Garnitura este compusa din varza murata sau ceapa rosie.Dupa masa se serveste un pahar de vin rosu de casa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu