vineri, 31 ianuarie 2014

Civilizatia Dacica - Aurul Dacilor,The Gold of Dacia,Romania

Iata stindardul dacilor ! Oare cati dintre romanii de azi se mai gandesc din cand in cand la stramosii nostri daci ?Pentru mine Civilizatia Dacica ramane o civilizatie fascinanta.

Acum 2.000 de ani acest stindard flutura deasupra cetatilor dacice,asa cum este evocat pe scenele apartinand Columnei lui Traian,aflata la Roma.

Herodot,parintele istoriei,spunea despre daci (cunoscuti si sub numele de geti) ca sunt cei mai viteji si mai drepti dintre traci.
Regatul Dac a ajuns la apogeul dezvoltarii sale sub regele Decebal (a domnit in perioada 87-106 d.Hr.).
In timpul Razboaielor Dacice din perioada anilor 101-102 si 105-106 d.Hr.,statul dac a intrat intr-o inclestare pe viata si pe moarte cu Imperiul Roman,ajuns la apogeu sub conducerea imparatului Traian (a domnit in perioada 98-117 d.Hr.).
Luptand cu vitejie dacii au aparat fiecare palma de pamant a Daciei.

Bravii luptatori daci,comati si pileati, luptand cot la cot impotriva cotropitorilor romani.Scena de pe Columna lui Traian.
                         
Dupa cucerirea Sarmizegetusei si tragicul sfarsit al regelui Decebal (anul 106 d.Hr.),romanii au transformat Dacia intr-o provincie a Imperiului Roman.Dar ce s-a intamplat cu tezaurul lui Decebal si cu bogatiile Daciei ?

Tezaurul lui Decebal,aflat sub apele raului Sargetia, a fost capturat prin tradarea nobilului Bicilis.O scena de pe Columna lui Traian arata imensul tezaur,transportat pe cai spre tabara romana.Cronicile spun ca tezaurul continea o cantitate estimata la 165 tone de aur si 331 tone de argint.Este o cantitate uriasa nu numai pentru antichitate dar chiar si pentru vremea de azi.Aceasta adevarata comoara i-a permis imparatului Traian sa redreseze finantele imperiului Roman si sa organizeze serbari fastuoase la Roma pe o perioada de 123 de zile.Dar ce se mai poate vedea din aurul dacilor ?
Dacii erau mestesugari priceputi si pot fi considerati unii dintre cei mai buni mesteri aurari din antichitate.Iata vestitul coif  geto-dacic de aur descoperit la Cotofenesti (judetul Prahova).

Ochi de aur ne privesc din negura mileniilor...

Vestitele bratari de aur dacice descoperite de vanatorii de comori langa Sarmizegetusa Regia.

Oare cate comori dacice se ascund sub glia strabuna ?

Vasul rhyton din argint aurit descoperit la Poroina (judetul Mehedinti).

Moneda de aur KOSON - Avers.

Moneda de aur KOSON - Revers.

Aurul dacilor straluceste fascinant de sub patina istoriei milenare.Glorie eterna stramosilor nostri daci !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu