sâmbătă, 11 mai 2013

Pestera Ghetarul de la Scarisoara - Muntii Apuseni,judetul Alba,Romania

Pentru a ajunge la Pestera Ghetarul de la Scarisoara trebuie sa mergem in Muntii Apuseni ,in comuna Garda de Sus din inima Tarii Motilor.Localitatea Garda de Sus este situata pe valea Ariesului,la 32 km de orasul Campeni.Accesul auto se face pe DN75.
Localitatea Garda de Sus,judetul Alba,punctul de pornire spre multe minuni ale naturii.

La 1 km de centrul localitatii Garda de Sus - Gura vaii Ordancusa.Urmarim cu atentie indicatoarele spre Pestera Ghetarul Scarisoara.Indicatorul ne indruma pe drumul de pe Cheile Ordancusei si apoi pe platoul Ocoale spre catunul Ghetar (23 km) sau pe valea Garda Seaca in sus (10 km).

Noi alegem sa mergem pe scurtatura.Mergem 2 km pe drumul spre satul Casa de Piatra si o luam spre dreapta spre catunul Ghetar unde ajungem trecand prin catunele Mununa si Ghetar dupa 8 km.
Panorama Muntilor Apuseni vazuta din comuna Garda de Sus.
Ajungem in satul Ghetar.De aici mai avem circa 500 metri pana la gura Pesterii Ghetarul Scarisoara (monument ala naturii) situata la o altitudine de 1165 metri,in zona Parcului Natural Apuseni.

Pestera Ghetarul Scarisoara a fost mentionata inca din anul 1847.Aceasta pestera face parte din sistemul carstic Ghetar-Ocoale-Dobresti.In adancul ei se afla cel mai mare ghetar subteran din Romania si al doilea din lume.Pestera are o adancime de 105 metri si o lungime de 720 metri.Este prima pestera din Romania declarata momument al naturii (1938).

Putem vedea uriasul ghetar avand un volum de 80.000 metri cubi si o vechime de circa 4000 de ani la baza.Grosimea stratului de gheata este variabila de 26 metrii pana la 37 metri grosime.
Scari de metal ne ajuta sa coboram spre adancul avenului.


Portalul de intrare in pestera are 24 metri latime si 17 metri inaltime.
Scarile ne conduc spre sala principala a pesterii denumita "Sala Mare",care este amenajata pentru vizitare turistica.Pestera mai are si doua rezervatii care nu pot fi vizitate de turisti.Acestea sunt Rezervatia Mica (pe dreapta) si Rezervatia Mare (pe stanga).
Am ajuns la nivelul ghetarului si suntem pregatiti sa vizitam pestera.
Formatiunea de gheata denumita "Foca".
Formatiuni de gheata
Uriasi turturi de gheata atarna de tavanul din "Sala Mare". 
Ne apropiem de "Sala Bisericii".
Formatiuni stalagmitice in "Sala Mare".
Formatiuni stalagmitice de gheata in "Sala Bisericii".In fiecare an aceste formatiuni de gheata arata altfel.Si va sigur ca natura are o imaginatie inepuizabila.Orice noua vizita aici este inedita.
Ghetarul Scarisoara si in general fenomenele carstice sunt opera apei.
Din "Sala Bisericii" intrarea in pestera ni se pare foarte indepartata.Legendele spun ca in vechime traia in pestera un  balaur denumit "Solomat" care in noaptea de Anul Nou fura cate o fata din Tara Motilor.
Ne despartim cu greu de aceasta bijuterie naturala a Muntilor Apuseni.
Urcam spre soare si caldura caci racoarea ghetarului devine patrunzatoare.
Ne asteapta afara soare,peisaje minunate si multe alte pesteri de vizitat pe Valea Gardei din Muntii Apuseni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu