miercuri, 27 mai 2015

Fotografia lunii mai 2015 : "Camp cu maci in lunca Somesului"

"Camp cu maci in lunca Somesului"- Fotografie Ilie Tudorel

Copyright Ilie Tudorel 2015.All rights reserved

marți, 26 mai 2015

Mihai Viteazul - 415 ani de la Unirea Tarilor Romane

In 27 mai 2015 se implinesc 415 ani de la unirea tarilor romane in anul 1600 sub sceptrul voievodului Mihai Viteazul.Desi vremelnic,acest fapt memorabil are un ecou extraordinar peste veacuri si azi se cuvine sa-l comemoram. Mihai Voda Viteazul a unit pentru prima data meleagurile locuite de romani si faptele sale eroice nu vor fi uitate in veacul vecilor de urmasii sai.

In Transilvania la Campia Turzii se afla monumentul ridicat in memoria voievodului Mihai Viteazul pe locurile in care se spune ca ar fi fost asasinat de dusmanii sai in anul 1601.Aici era cortul voievodului si tabara sa in ziua in care a fost omorat miseleste de catre mercenarii valoni si flamanzi din armata habsburgica.

Monumentul de marmura alba marcheaza locul unde a avut loc tragicul asasinat.

Sunt sapate in marmura cuvintele : Aici odihneste Mihai Voda 1593-1601 domn al Tarii Romanesti,al Ardealului si a toata tara Moldovei.

Pe monument sunt basoreliefuri reprezentand stemele Tarii Romanesti (Valahia) ...

...stema Ardealului (principatul Transilvania) ...

...si stema Moldovei.

In imediata apropiere a monumentului se afla Manastirea Mihai Voda,ridicata spre slava si pomenirea marelui voievod.

Timpul si-a pus amprenta peste lume.Putine au rezistat din vremea lui Mihai Viteazul.Dar sa vedem ce a mai ramas azi din locurile pe unde Mihai Viteazul si-a urmat destinul sau glorios si tragic.Voi prezenta numai edificiile unde Mihai Viteazul a fost sau pe care le-a vazut in peregrinarile sale si care au avut sansa de a rezista timpului.

SUCEAVA (Moldova) - Cetatea de Scaun a Sucevei si-a deschis portile fara lupta in fata ostilor lui Mihai Viteazul in anul 1600.Odata cu aceasta Tara Moldovei intra sub stapanirea voievodului Mihai Viteazul si Unirea era infaptuita.Timpul si-a pus amprenta asupra marii cetati moldovene.

ALBA IULIA (Ardeal) - Monumentul de bronz al marelui voievod Mihai Viteazul se afla in fata Palatului Principilor Transilvaniei si langa Catedrala Romano-Catolica.Alba Iulia (Balgrad) a fost capitala voievodului Mihai in perioada 1599-1600.

ALBA IULIA(Ardeal) - Mihai Viteazul a fost si in Catedrala Romano-Catolica.

AIUD (Ardeal) - Cetatea Aiudului.Pe aici au trecut ostile lui Mihai Viteazul spre nefericita batalie de la Miraslau in anul 1600.

BRASOV (Ardeal) - Cetatea Brasovului dainuie pe meleagurile Tarii Barsei asa ca in vremea lui Mihai Viteazul.

BRASOV (Ardeal) - Biserica Neagra arata la fel si in vremurile voievodului Mihai.

RASNOV (Ardeal) - Voievodul Mihai si domna Stanca,sotia lui, s-au adapostit in Cetatea Taraneasca Rasnov dupa infrangerea de la Miraslau,in anul 1600.

RASNOV (Ardeal) - Cetatea Taraneasca Rasnov.Prin aceasta poarta a trecut si voievodul Mihai Viteazul cu ostenii sai.

RASNOV (Ardeal) - Barbacana la Cetatea Taraneasca Rasnov.

PREJMER (Ardeal) - Voievodul Mihai a poposit la biserica fortificata din Prejmer in drum spre batalia de la Selimbar, in anul 1599.Azi edificiul este monument UNESCO.

CLUJ-NAPOCA (Ardeal) - Cetatea Clujului.In anul 1601 voievodul Mihai Viteazul a pus un steag langa Bastionul Croitorilor pe locul unde a fost ars pe rug capitanul Baba Novac,unul dintre cei mai viteji osteni din armata sa.

MOFTINUL MIC (Ardeal) - Voievodul Mihai Viteazul si-a a avut tabara pe campia de la Maitin ( azi Moftinul Mic, judetul Satu Mare) langa raul Crasna  in vara anului 1601.In zona aceasta s-au adunat armatele sale si s-a facut jonctiunea cu armata generalului habsburgic Gheorghe Basta.Apoi armatele reunite au plecat spre Guruslau.Dupa ani si ani pe aceste locuri s-a predat armata curutilor in anul 1711,la sfarsitul Razboiului Curutilor (1703-1711) impotriva imperiului habsburgic. 

GURUSLAU (Ardeal) - Campul de batalie de la Guruslau.Aici voievodul Mihai Viteazul l-a infrant pe principele Sigismund Bathory in vara anului 1601.Dupa aceasta victorie Mihai Viteazul recastiga Transilvania si armata voievodului se indreapta spre Alba Iulia.

GURUSLAU (Ardeal) - Monumentul dedicat bataliei domina campul de batalie de la Guruslau.Pe acest deal era asezata armata voievodului Mihai.

GURUSLAU (Ardeal) - Monumentul bataliei de la Guruslau (Salaj).


VIENA (Austria) - Castelul imperial Hofburg.Prin aceasta poarta numita Poarta Elvetiana poate ca a trecut si Mihai Viteazul in anul 1601,cand a venit la Viena pentru a solicita ajutor de la imperiul habsburgic pentru a-si recastiga tara.

VIENA (Austria) - Castelul imperial Hofburg.Blazonul Casei imperiale de Habsburg putea fi vazut aici de catre Mihai Viteazul in anul 1601.

PRAGA (Cehia) - Mihai Viteazul a sosit la Praga in anul 1601,unde a venit pentru a solicita ajutorul lui Rudolf al II-lea,imparatul imperiului habsburgic si al Sfantului Imperiu Roman de natiune germana.Cladirea Vechii Primarii a orasului Praga era pe aceste locuri si pe vremea voievodului Mihai. 

PRAGA (Cehia) - Mihai Viteazul putea sa treaca pragul primariei din Praga ...

... unde ar fi fost intampinat de un astfel de strajer.

PRAGA (Cehia) - Pe podul Carol (Karluv Most) a traversat peste raul Vltava si voievodul Mihai Viteazul in drum spre Castelul Hradcany,resedinta imperiala a imparatului habsburgic Rudolf al II-lea.

Podul Carol era pazit de astfel de soldati imperiali.

PRAGA (Cehia) -Castelul Hradcany.Azi este cel mai mare castel functional din lume.

PRAGA (Cehia) - Catedrala Sf.Vit era in constructie cand Mihai Viteazul a sosit la Castelul Hradcany din Praga in primavara anului 1601.Intrarea in mareata catedrala,numita si Poarta de Aur,cred ca l-a impresionat pe marele voievod.

PRAGA (Cehia) - Vechiul Palat Regal.Aici voievodul Mihai Viteazul a fost primit de imparatul Rudolf al II-lea,in primavara anului 1601.Imparatul este impresionat de Mihai Viteazul si hotaraste sa il sprijine in incercarea de a-si recastiga principatul Transilvaniei de la Sigismund Bathory. 

Epopea voievodului Mihai Viteazul este impresionanta.Peste secole el parca ne intreaba : "Ce ati facut cu mostenirea voastra pentru care eu am fost sacrificat ? Ce s-a ales din toate stradaniile mele ?".

Copyright Ilie Tudorel 2015.All rights reserved.

duminică, 24 mai 2015

Sarbatoarea Traditionala de la Trestia,Cernesti,Maramures,Romania,Europe

Ne amintim cu placere de sarbatoarea traditionala din satul Trestia,comuna Cernesti,judetul Maramures,care ne-a incantat intr-o dupa-amiaza de octombrie.

Organizata intr-un cadru natural minunat,pe o panta domoala numita Lunca Mare,sarbatoarea a strans la un loc toata suflarea satului Trestia cat si invitati din satele invecinate Ciocotis,Fanate,Magureni si Brebeni,localitati componentele ale comunei Cernesti.Evenimentul a constituit o mare atractie locala.

La eveniment au luat parte si fotografii participanti la tabara internationala de fotografie "EuroPhotoCamp-2014" gazduita de Cernesti,judetul Maramures.

Fetele din Cernesti arata minunat in costumele populare specifice Tarii Chioarului,judetul Maramures.


Fete si feciori din ansamblul "Magura" Cernesti au jucat minunat in acest minunat decor natural,spre incantarea satenilor.

Acesti tineri din comuna Cernesti duc mai departe traditiile populare din judetul Maramures.

Valea Mare rasuna de muzica populara si voie buna !


Cativa tineri fac o "claca" pentru culesul cucuruzului (porumbului).

Impreuna culesul merge mai cu spor !

Fotografii din Polonia,Ungaria,Israel si Romania veniti la Cernesti au ocazia sa fotografieze traditiile din judetul Maramures.

Dansuri populare din Tara Chioarului,judetul Maramures.



Dupa atata dans lumea se aseaza la o masa imbelsugata,ba chiar se bea si o horinca cu miere de albine cum numai la Cernesti gasesti.

Rapsozii populari din Cernesti canta melodii populare din Tara Chioarului.

Renumitii Rafila Barbos si Radu Roman canta minunat impreuna.

Toata lumea se fotografiaza la Cernesti ! Pentru cateva zile aici a fost capitala fotografiei din Romania.

La Cernesti poti fotografia cele mai frumoase femei din Maramures !


Un trio de zile mari : cantaretele Rafila Barbos si Valerica Dancos acompaniate de taragotistul Radu Roman.

Toata aceasta sarbatoare a putut avea loc datorita eforturilor primarului comunei Cernesti - Nelu Sovre.

Ansamblul "Magura" din Cernesti,judetul Maramures,Romania.

Sarbatoarea traditionala de la Valea Mare a dat un plus de culoare locala Taberei internationale de fotografie "EuroPhotoCamp-2014" organizata la Cernesti,judetul Maramures,la inceputul lunii octombrie 2014.Astfel a fost completata in mod admirabil paleta de culori a fotografilor veniti sa fotografieze "Culorile Toamnei in Maramures".Pentru ca astfel de culori de toamna nu gasesti oriunde in lume.Vedeti si albumul de fotografie despre "EuroPhotoCamp-2014",making-of si expozitie foto.

Copyright Ilie Tudorel 2014.All rights reserved.