duminică, 6 aprilie 2014

Primavara in Maramures (Partea 3-Budesti),Spring in Maramures (Part 3-Budesti Village),Romania,Europe

Am pornit din nou prin Maramures in cautarea primaverii.Asa cum v-am promis in primele doua parti ale albumului de fotografii "Primavara in Maramures" ne indreptam spre alte sate maramuresene.Plecati de dimineata din Baia Mare am traversat Muntii Gutai prin Pasul Neteda in drum spre satul Budesti din Tara Maramuresului (denumit si Maramuresul Istoric).Coborand spre Budesti vedem culmile inca acoperite de zapada ale Varfului Gutai.Turmele de animale au iesit la pasunat sub poala padurii dinspre Fagadaul Pintii.

Ne intalnim cu ciobanul Vasile din Budesti.Acesta pastoreste o turma de capre dar este mare amator de politica.Intreaba de alegerile ce bat la usa ...

Coboram mai departe pe drumul spre Budesti si vedem o stana aparata de vajnici caini ciobanesti mioritici.Nu va puneti cu ei !
Iata ca am ajuns in centrul satului Budesti din Tara Maramuresului.

Satul Budesti se afla in zona folclorica Mara-Cosau.Aici traditiile populare maramuresene sunt pastrate cu sfintenie din mosi-stramosi.

O straveche poarta traditionala maramuresana din lemn marcheaza intrarea spre biserica din Budesti-Josani.Sa intram in curtea bisericii ...

...ce dainuie de secole in acest sat de munte din Maramures.
Superba biserica de lemn din Budesti-Josani este inconjurata de vechiul tintirim (cimitir) al satului.Natura primavaratica prinde sa renasca chiar si aici printre ... morminte.

Pe turla bisericii sunt dispuse patru turnulete mai mici.In perioada medievala acesta era un semn ca aici functiona si o instanta de judecata cu drept de viata si de moarte asupra raufacatorilor.

Biserica de lemn "Sf.Nicolae" din Budesti-Josani a fost construita din lemn de stejar pe o fundatie de piatra de talie.Constructia a fost realizata in stil traditional maramuresan de catre mesteri populari in anul 1643.Pictura interioara a fost realizata de mesteri zugravi populari in anul 1762. 

"Masa Domnului" este la loc de cinste in curtea bisericii.


Ca o recunostere a valorii sale biserica de lemn din Budesti-Josani a fost inclusa in anul 1999 pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial - UNESCO.

Portalul de intrare in biserica ne impresioneaza prin simbolistica sa traditionala.

Simbolurile solare si "funia vietii" ...

... alaturi de "samanta vietii" si "floarea vietii",sunt parca un mesaj lasat peste veacuri de catre stramosii nostrii dacii liberi.

Natura verde se reflecta in ferestrele bisericii.

Femeile varstnice ale satului asteapta cu nerabdare venirea primaverii.

Batranii satului "vorovesc" la marginea ulitei.

Ceasul biologic al naturii anunta sosirea iminenta a primaverii,chiar daca pe crestele Muntilor Gutai se mai vede zapada.

Iata si un copac inflorit sub razele soarelui de primavara.

Primavara bate si la portile satului Budesti !

Chiar daca in Tara Maramuresului venirea primaverii a intarziat putin in anul acesta,noi ne vom urma calatoria prin satele maramuresene inflorite.Ne vedem in satul Breb din comuna Ocna Sugatag unde am fotografiat albumul foto "Primavara in Maramures - Partea 4".Pe curand !
                Copyright Ilie Tudorel 2014. All rights reserved.

sâmbătă, 5 aprilie 2014

Manastirea Bixad,Bixad Monastery,Judetul Satu Mare,Satu Mare County,Romania,Europa,Europe

In primavara anului 2014 am vizitat din nou Tara Oasului,taram de legenda din judetul Satu Mare,situat in partea de nord-vest a Romaniei.Odata ajunsi aici am facut un popas si la Manastirea Bixad.

Manastirea ortodoxa "Sf.Petru si Pavel" din Bixad este inclusa in "Circuitul bisericilor medievale din judetele Szabolcs-Szatmar-Bereg (Ungaria) si Satu Mare (Romania) ".

Manastirea este amplasata pe un deal care domina prin pozitia sa localitatea Bixad si Tara Oasului.

Sa pasim in curtea manastirii ...

... unde primi pasi ne sunt intampinati de o pictura murala ce-i reprezinta pe cei care au rectitorit aceasta sfanta manastire.In anul 1980 la initiativa localnicilor din Bixad condusi de Vasile Finta (poreclit Vorotel) s-a initiat refacerea asezamantului monahal de aici.Se povesteste ca Vorotel ar fi insistat si la fostul dictator Nicolae Ceausescu pentru redeschiderea Manastirii Bixad. Reconstructia a durat in perioada 1981-1989.
Constructia Manastirii Bixad a inceput in anul 1689 sub conducerea calugarului arhimandrit Isaia (Isaia Grecul) ,venit aici de la Muntele Athos.Acesta nu a apucat sa termine manastirea deoarece a murit in conditii neelucidate,in timpul atacului haiducilor lui Pintea Viteazul din 1701.Manastirea a fost terminata de catre calugarii greco-catolici din ordinul bazilitan in anul 1702, dar avand o biserica de lemn.


Actuala biserica de piatra a manastirii a fost construita in perioada 1765-1771 in stil baroc.Cu timpul a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Transilvania datorita faptului ca aici se afla una dintre cele mai vestite icoane facatoare de minuni din lumea ortodoxa.In anul 1948 manastirea Bixad a fost desfiintata de catre regimul comunist si transformata in sanatoriu TBC.Manastirea si-a reluat activitatea religioasa ortodoxa in anul 1989.

Icoana facatoare de minuni a manastirii Bixad este de o mare valoare istorica,artistica si religioasa.Un numar urias de pelerini vin la Bixad la 15 august a fiecarui an,cu ocazia sarbatoarii "Sf.Marie mare",pentru a se inchina la aceasta icoana.

Biserica de piatra si foisorul de caramida aparenta ...

... care adaposteste o icoana a Fecioarei Maria cu pruncul.

Anexele din caramida aparenta ale manastirii.

Altarul deschis ...

... este bogat decorat cu picturi murale si icoane.





Icoana Sf.Apostoli Petru si Pavel.

Colonada de pe latura de nord a manastirii Bixad.





Incet,incet se intuneca ...

si vedem un apus de soare minunat.


Ne luam ramas bun de la aceasta sfanta manastire si istoria sa zbuciumata care te impresioneaza.Vom reveni !
                 Copyright Ilie Tudorel 2014. All rights reserved.